Rubriky
Sport Zprávy

V Opavě utrpěli Válečníci i přes mohutný finiš první porážku sezony…

opavaOpavský kormidelník Petr Czudek měl k utkání s naším celkem k dispozici desítku hráčů – počítat nemohl s křídelníky Milutinem Djukanovićem a Kryštofem Vlčkem, případně by mohl nasadit ještě absentujícího pivota Miroslava Kvapila. Děčínský kouč sice přivezl kompletní dvanáctku hráčů (včetně trojice uzdravených Bosáka, Linharta a Soukupa), ale z hráčů základní rotace chyběl stále kapitán Jakub Houška.

Průběh utkání:
Úvod zápasu se v Opavě nesl ve velmi vyrovnaném duchu, čemuž odpovídalo i průběžné skóre – zkraje 3. minuty svým košem na 7:7 srovnával Luboš Stria. Dvěma trojkami z rukou ex-reprezenta Ladislava Sokolovského se však následně během necelých dvou minut dostali Slezané do náskoku šesti punktů – 13:7, který dokázali do konce úvodního kvartálu ještě o jeden bodík navýšit. Válečníci se sice od zmiňovaného stavu 13:7 dokázali přiblížit až na dostřel dvou bodů, ale domácí vždy dokázali odpovědět… Tečku za úvodní čtvrtkou nakonec udělala trojka z rukou Tótha, kterou uzavřel průběžný stav na 28:21.

Zkraje druhé periody se Opavané dostali dvěma slepenými koši forwarda Blažka záhy do dvouciferného náskoku – 32:21, který navíc dokázali v dalších minutách i navýšit… Konkrétně se tak stalo zkraje 16. minuty, kdy svou další trojku prohnal síťkou zkušený mazák Sokolovský – a na tabuli v té době svítil průběžný stav 40:25. Do konce úvodní půle se ale děčínské ekipě podařilo manko stáhnout téměř na polovinu, na čemž měly zásluhu i dvě šestky Tomáše Vyorala, které určily poločasový stav na 45:37.

Na vydařený závěr prvního poločasu se Ventovi a spol. bohužel nepodařilo po návratu ze šaten navázat – a naopak to byli opět Opavští, kdo v této sekvenci tahal za delší konec provazu. Tlak domácích gradoval a v závěru minuty 26. po trojce Šiřiny již bylo jejich vedení devatenáctibodové! – 60:41. Zaokrouhlit náskok na dvacet pointů se nakonec svěřencům Petra Czudka podařilo díky závěrečné úspěšné střele z produkce Radima Klečky – a do závěrečné čtvrtky řadné hrací doby tak Slezané vstupovali s luxusním náskokem za stavu 70:50.

Děčínští se však ani za tohoto stavu nevzdávali a do závěrečné desetiminutovky vstoupili mohutným tlakem – a náskok domácích začali bod po bodu stahovat… Díky šňůře 14:2! korunované košem Pavla Bosáka jsme se v polovině 37. minuty přiblížili na rozdíl osmi bodů – 72:64, na což domácí lavička okamžitě zareagovala oddechovým časem. Minutu a jednu sekundu před koncem prohnal síťkou trojku Luboš Stria – a dokázal nás přiblížit dokonce na pětibodový odstup – 77:72. Víc už nám však bohužel domácí v poslední minutě nedovolili a své vedení si již dokázali do závěrečné sirény udržet… V Opavě jsme tak poprvé v letošní sezoně odcházeli po výsledku 76:80 ze hřiště jako poražení…

Základní sestavy:
Opava – Šiřina, Dokoupil, Sokolovský, Blažek, Gniadek
Děčín – Venta, Stria, Jiříček, Bartoň, Landa

Body: Sokolovský 22 (trojky 6/4), Blažek 16 (+ 6 doskoků), Šiřina 13 (+ 9 získaných faulů a 5 asistencí), Klečka 9, Gniadek 7 (+ 8 doskoků), Dokoupil 6, Tóth 5, Kramný 2 – Stria 19 (+ 5 asistencí; trojky 6/3), Bosák 14 (+ 6 doskoků), Kaša 13 (trojky 5/3), Bartoň 9 (+ 14 doskoků – z toho 5 útočných; užitečnost 22), Venta 7, Landa 5 (+ 6 doskoků), Vyoral 5, Jiříček 4; střelba 3 b.: 29/10 – 24/8; střelba 2 b.: 32/17 – 36/19; TH: 20/16 – 19/14; doskoky: 31:32 (útočné 10:10); chyby: 25:27; ztráty: 12:13; týmová validita: 87:72.

Názory trenérů po utkání (převzato z opavského webu):
Petr Czudek (Opava): „Chtěli jsme se rehabilitovat za Pardubice. Odehráli jsme perfektní první poločas a i třetí čtvrtinu. Ve čtvrté čtvrtině mi připadalo, že jsme se trochu zalekli vítězství. Nám pomalu docházely síly, soupeř hrál vabank a náš náskok stahoval. Jsem rád, že se nám nakonec podařilo vítězství uhájit.“

Pavel Budínský (Děčín): „Tento zápas udělal Ladislav Sokolovský, hrál výborně, byl nažhavený, chytil se dvěma trojkami a poté byl k nezastavení. Nebyli jsme schopni najít rytmus, náskok domácích narůstal. Ve čtvrté čtvrtině jsme museli hrát vabank, začali jsme náskok Opavy stahovat, škoda jen, že se nehrálo o nějaké ty čtyři minuty déle. Nicméně opavské vítězství je zcela zasloužené.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta