Rubriky
Turisti Zprávy

V Jetřichovicích se sešli mladí strážci z Čech a Saska

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJetřichovice, 19. 10. 2013 – Uplynulou sobotu se v národním parku nedaleko Jetřichovic sešlo přes čtyřicet mladých strážců přírody z Českého a Saského Švýcarska. Nejprve zasazením pětiset kusů jeřábů ptačích společně oslavili Den stromů, který si lidé po celém světě připomínají již od poloviny 19. století, a pak se vydali na společný výlet na populární Jetřichovické vyhlídky.

Mladé jeřáby děti vysadily v místech, kde byl před časem odstraněn porost borovice vejmutovky. „Vejmutovka je dřevina pocházející ze Severní Ameriky,“ říká Jakub Juda, pracovník Správy národního parku České Švýcarsko a zároveň vedoucí oddílu mladých strážců přírody „Junior Ranger“ a dodává: „V našich podmínkách se vejmutovce velmi dobře daří a bohužel se rychle šíří i do nejcennějších ekosystémů. Proto je třeba ji z území národního parku postupně odstranit a nahradit domácími druhy dřevin, jako je právě jeřáb, buk, dub či jedle.“

Po práci čekala na mladé strážce odměna v podobě výletu prosluněným podzimním lesem přes Vilemíninu stěnu, Purkartický les a Pohovku zpátky do Jetřichovic. Pod vedením svých vedoucích se děti věnovaly poznávání přírody národního parku a hrám zaměřeným na seznámení s životem rysa ostrovida a vlka – šelem, které se do zdejších lesů začaly v posledních letech pomalu, ale jistě vracet. Na konci výletu připravili organizátoři pro malé účastníky milé překvapení v podobě pikniku na louce pod Mariinou skálou, včetně ochutnávky pravých českých buchet s mákem a tvarohem z krásnolipské pekárny.

Společné setkání mladých strážců bylo podpořeno z projektu „Vícedenní setkávání dětí a mládeže v Českosaském Švýcarsku“, spolufinancovaného z FMP programu Cíl3/Ziel3 – Euroregionu Labe. Nositelem projektu je společnost České Švýcarsko o.p.s. „Hlavním cílem projektu je podpořit vzájemné poznávání dětí a mladých lidí z Českého a Saského Švýcarska, a to prostřednictvím společných akcí tematicky zaměřených na ochranu přírody národních parků,“ dodává Jarmila Judová, koordinátorka projektu ze společnosti České Švýcarsko o.p.s.

Zdroj: www.npcs.cz