Rubriky
Sport Zprávy

Skvělý úvod sezony! Po výborném výkonu porážíme Pardubice!

pardubice BK Děčín vs BK JIP Pardubice – 80:67 (22:16 60:29 65:47)
Děčínský kormidelník Pavel Budínský nemohl v utkání využít služeb kapitána Jakuba Houšky; kromě něj padl „Černý Petr“ tentokráte na Michala Honzáka, jenž zůstal mimo sestavu. Kouč Beksy Dušan Bohunický postrádal dvojici zraněných Corey Muirhead – Samuel Faifr, k nimž se zkraje druhé půle přidal ještě Michal Čarnecký, který byl otřesený po tvrdém podkošovém souboji. Naopak v plné zbroji byla dvě největší lákadla sobotního podvečera – do Děčína navrátivší se Luboš Bartoň a také Levell Sanders, jenž na východ Čech zamířil po sezoně právě z našeho klubu.

Ještě před samotným začátkem televizního utkání došlo na jeden slavnostní akt, když vedení děčínského klubu, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček či náměstek děčínského primátora Pavel Sinko poblahopřáli ke kulatým devadesátým narozeninám legendě děčínského basketbalu Slavomíru Bednářovi. Ten se také vzápětí dočkal zaslouženého aplausu téměř vyprodaného ČEZ Sportcentra!

Průběh zápasu:
Válečníci měli po této ceremonii ještě jeden nepsaný „úkol“, a to dát oslavenci k jeho jubileu dárek v podobě vítězství nad Pardubicemi. A tuto „misi“ plnili Venta a spol. zkraje utkání na výbornou! V polovině 4. minuty skóroval zpod koše Honza Jiříček, zvýšil naše vedení již na 8:2 a donutil hostujícího kouče k oddechovému času. Po něm se soupeř v dalších minutách začal vyrovnávat naší pětici nejen herně, ale i ve skóre, když zkraje 7. minuty se protáhl obranou Čarnecký a snížil na 13:12. Po time-outu na naší straně jsme se tentokráte uklidnili my a do konce úvodního kvartálu byli opět jasně lepší… Famózní závěrečnou dvouminutovkou nás provedl Pavel Bosák, jehož sedm bodů nám zajistilo vedení 22:16.

Začátek druhé čtvrtky byl bodově dietnější a průběžný stav se měnil jen velmi pomalým tempem. Děčínskou ofenzivu rozproudily až slepená trojka a koš Boba Landy, čímž jsme se soupeři v závěru 14. minuty odpoutali poprvé v zápase na dvouciferný rozdíl – 29:18. Na kvalitní hru na obou stranách kurtu jsme navázali i v dalších minutách a Bekse se utrhli na ještě vyšší rozdíl, když zkraje minuty 19. prohnal síťkou trojku Luboš Stria a bylo to již o patnáct – 40:25. Východočeši však v posledních necelých dvou minutách kontrovali čtyřmi body, takže do kabin se nakonec odcházelo za stavu 40:29.

I zkraje druhé půle si Děčínští stále udržovali pohodový dvouciferný náskok, který Luboš Bartoň v polovině 33. minuty svým prvním košem po návratu do našich barev zvýšil na 48:35. Následně však zhruba na deset minut vypadl elektrický proud v hale a obě mužstva tato nepříjemnost trochu vyvedla z tempa… Po překonání technických potíží se mnohem lépe rozjeli Válečníci, kteří opět zásluhou Luboše B., tentokráte jeho trojky, utekli na začátku 26. minuty již na rozdíl osmnácti bodů – 55:37. Děčínské publikum v těchto momentech bouřilo radostí a nadšením, kdežto rozzlobený lodivod JIPu si okamžitě vyžádal time. Válečnické trojkobití pokračovalo až do konce třetí desetiminutovky, ale ani hosté se nenechali zahanbit a dokázali odpovědět několika koši… Z toho nakonec rezonovalo udržení téměř dvacetibodového vedení před poslední čtvrtkou řádné hrací doby, do které se vstupovalo za stavu 65:47.

I druhé sudá čtvrtina tohoto špílu přinesla velmi laxní bodový rozjezd obou soků. Pardubičtí se snažili kousat a bod po bodíku snižovat děčínský náskok, když například v závěru 35. minuty se zpoza perimetru prosadil Bohačík a snížil na 67:55; na konci minuty 38. se nájezdem prosadil Martin Peterka – 71:61, ale to bylo ze strany hostí vše, jelikož pod psychologickou hranici deseti punktů jsme svého soka již nepustili. V závěru utkání byla na děčínské straně nejaktivnější podkošová dvojice Bobo Landa – Míra Soukup, která svými bodovými příspěvky také přispěla k první letošní děčínské výhře… Pardubicemi tak porážíme po výsledku 80:67!

Body: Stria 17 (trojky 6/5), Venta 15 (+ 10 získaných faulů a 5 asistencí), Bosák 13, Bartoň 10, Landa 7 (+ 6 doskoků; střelba z pole 3/3), Soukup 6 (+ 9 doskoků a 6 F+), Jiříček a Kaša po 6 – Příhonský 14 (trojky 4/3), Bohačík 13 (+ 10 doskoků -> double-double – z toho 4 útočné), Nelson 12 (dvojky 6/5), Sanders 9 (TH 4/4), Peterka 9, Čarnecký a Šoula po 4, Pospíšil 2; střelba 3 b.: 26/12 – 18/6; střelba 2 b.: 35/17 – 35/18; TH: 13/10 – 18/13; doskoky: 32:27 (útočné 10:7); chyby: 20:22; ztráty: 14:14; týmová validita: 98:67; nejlepší hráč utkání: Luboš Stria (Děčín); počet diváků: 1150.

Ohlasy trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín): „Podle mě to bylo výborné utkání, které mělo několik příběhů. Například návrata Ella Sanderse, Luboš Bartoň v děčínském dresu po patnácti letech, jubileum pana Bednáře. Hráli jsme rychle a v tempu, bezvadně jsme se dokázali pohybovat s míčem, dařila se nám střelba za tři body. Výpadek elektrického proudu ovlivnil oba týmy. Je to pro nás velmi dobrý start do sezony.“

Dušan Bohunický (Pardubice): „Musím domácím pogratulovat k zaslouženému vítězství, jednoznačně nás přehráli. Děčín měl díky podkošovým hráčům neuvěřitelnou sílu, to nám rozbíjelo naši útočnou hru. Domácí byli také agresivnější a rychlejší, nám nepomohli ani změny v obraně.“

Základní sestavy:
Děčín – Venta, Stria, Jiříček, Landa, Soukup
Pardubice – Sanders, Příhonský, Kotas, Bohačík, Nelson

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta