Rubriky
Zprávy

Při jedenáctihodinové odstávce opravoval ČEZ rozvodnou síť na Děčínsku

energie_alesoNa Děčínsku byla jedenáctihodinová odstávka elektrické energie kvůli opravám rozvodné sítě. S těmi chtěl ČEZ začít už v červnu, plány ale překazily povodně. Protože bylo oprav hodně, rozhodli se je technici provést za jediný den.

Proud proto nešel od sedmi od rána v části Děčína a okolních vesnicích jako je Huntířov, Dobrná nebo Ludvíkovice. A také v České Kamenici.

Zatímco v železářství měli kvůli přerušené dodávce elektřiny celý den zavřeno, prodavačky v zelenině, tabáku nebo květinářství se nezastavily.

V České Kamenici natočila v době odstávky reportáž Iva Zítková – PŘEHRÁT

 

„Máme vypnutý mrazák, obložený ručníky, aby to nikde neteklo. A tady je to v pohodě. Po tmě, ale musíme to vydržet,“ říkaly prodavačky v zelenině. „Teď jsou váhy na baterie, takže se to nabije a vydrží to týden.“

Úplně jiné věci musí řešit pan Petr ze Zverimexu. „Rybičky to musí zvládnout, budou to mít těžké. Ježíš, teď mě někdo napadne, že je trápím. No, bohužel foukat jim tam nemůžu,“ říká s úsměvem.

Obchodníci si zoufají nad ušlým ziskem, lidé nad tím, že si nemůžou vybrat peníze z bankomatu nebo natankovat na místí pumpě svoje auto. Děti mají prázdniny a neví co s volným časem.

„Bez pohádek, bez her. Když nejde elektrika, nemůžu sedět u počítače, u telky,“ stěžuje si malá Terezka.

Ale o moc lépe na tom nejsou ani mnozí dospělí:

„Teď zrovna přemýšlím, jak si uvaříme kávu. Ale zjistila jsem, že naproti Vietnamka má plyn, tak ji půjdu poprosit, abych si mohla kávu zalít,“ povídá paní Jarka.

Nefungují úřady, školky, restaurace ani pošta. Jediným ostrůvkem světla je paradoxně léčebna dlouhodobě nemocných. Ta má záložní zdroj.

„Jsou to motory, který se používají na lodích a běží bez problému, bez výpadků,“ popisuje naftovou centrálu ředitel léčebny následné péče František White.

Odstávka skončila přesně po jedenácti hodinách – tedy v šest večer.

Autor:  Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever