Rubriky
Kultura Zprávy

Podzim se sochami na zámku i ve městě

podzim se sochamiDíky spolupráci partnerských měst Děčína a Pirny se zahrady děčínského zámku a řada dalších míst ve městě naplní uměleckými díly.

S myšlenkou společné výstavy českých a německých umělců, jejichž díla by byla po určitý čas instalována ve veřejném prostoru, přišla pirenská galeristka Christiane Stoebe. V létě letošního roku byla výstava pod názvem „Skulpturensommer“ zahájena v Pirně. Obyvatelé a návštěvníci města se mohli se sochami setkat nejen v zajímavém prostředí kasemat pirenského hradu a pevnosti Sonnestein, ale i přímo ve městě, především ve výlohách řady místních obchodů. Celkem bylo v Pirně takto rozmístěno 37 děl současných umělců z obou stran hranice.

Motto celé výstavy zní možná poněkud neobvykle „Otázky zakázány“. Znalci operní tvorby možná tuší, že jde o odkaz na děj slavné opery Lohengrin hudebního skladatele Richarda Wagnera. Labutí rytíř, který přijede zachránit hlavní hrdinku a následně se stane jejím manželem, má totiž jen jednu, zato zásadní podmínku: Jeho vysvobozená choť se ho nikdy nesmí zeptat, kdo je, v opačném případě by přišel o svou magickou sílu. A proč bylo zvoleno právě toto, zdánlivě odtažité téma? Jedním z důvodů je skutečnost, že podstatnou část Lohengrina Wagner zkomponoval právě v romantickém regionu labských pískovců, konkrétně v loveckém zámečku Graupa, nedaleko Pirny. V letošním roce si navíc celý kulturní svět připomíná 200. výročí Wagnerova narození.

Od 5. října 2013 bude výstava k vidění také v Děčíně. Největší část exponátů bude umístěna v Růžové zahradě. Stejně jako v partnerské Pirně bude část plastik instalována i ve městě. Na jejich přítomnost upozorní kolemjdoucí výrazný symbol projektu umístěný přímo na chodníku. „Mám velkou radost, že se výstava soch představí také v areálu zámku,“ říká ředitelka Zámku Děčín, p. o. Iveta Krupičková. „Snad si i díky ní o několik dnů prodloužíme léto. Doufáme, že se podobně jako na Sonnensteinu podaří propojit historickou architekturu s moderním uměním tak, aby oba komponenty získaly díky tomuto spojení nový rozměr.“ Vernisáž výstavy s aktualizovaným názvem „Podzim se sochami“ se uskuteční 5. října v 16:00 v Růžové zahradě děčínského zámku.

Kromě výstavy pokračuje v říjnu také koncertní cyklus Zámecké podvečery s hudbou. 9. října vystoupí v Rohovém sále rodinné těleso violisty Stamicova kvarteta Jana Pěrušky se skladbami W. A. Mozarta, J. S. Bacha, A. Dvořáka a B. Martinů.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz