Rubriky
Zprávy

Gang z Děčína kradl auta v Německu, rozebíral je na náhradní díly

policie auto tyrsovka_alesoDetektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi v severních Čechách pět mužů, kteří jsou podezřelí z krádeží aut v Německu. Na jejich dopadení spolupracovali čeští a němečtí policisté několik měsíců.

„Jedná se o občany České republiky, především z Děčínska, kde měli i dílny a sklady,“ přiblížil mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Policisté zloděje dopadli při akci s krycím názvem Pitralon, kterou spustili už začátkem února. Muže ve věku od 33 do 35 let zatkli 8. října na základě evropských zatykačů vydaných v Německu.

„Zadržení jsou podezřelí, že jako organizovaná skupina kradli v Německu minimálně od začátku roku 2012 auta značek Volkswagen a Škoda. Odcizená vozidla pak převáželi do České republiky, kde je rozebírali a prodávali přes internet jako náhradní díly,“ poznamenal Hanták.

Policisté při celkem devíti prohlídkách v bytech, skladech a garážích našli doklady, peníze, spoustu náhradních dílů i šest kompletních aut. Objevili také jednu nelegálně drženou pistoli.

Škoda je zatím šest milionů, ale ještě stoupne
„Detektivové zdokumentovali třicet případů odcizených vozidel se škodou přesahující šest milionů korun. Zajištěná vozidla a většinu náhradních dílů se již díky skvělé spolupráci se zahraničními kolegy podařilo přiřadit ke konkrétním krádežím, ke kterým došlo převážně v oblasti Drážďan a Pirny,“ zmínil Hanták.

Vyšetřovatelé očekávají, že po prozkoumání zajištěných náhradních dílů se počet krádeží připisovaných této skupině výrazně rozroste a tím stoupne i vyčíslená škoda.

„Celá skupina pracovala velmi profesionálně, s jasně rozdělenými úkoly. Měla kvalitní vybavení včetně speciálních nástrojů,“ dodal Hanták.

Ústecký krajský soud všechny zadržené poslal do vydávací vazby. Podezřelí jsou z krádeže a legalizace výnosů z trestné činnosti. Další vyšetřování již povede německá strana.

Autor: alh
Zdroj: http://usti.idnes.cz/