Rubriky
Zprávy

Dobrná je po šesti letech bez dluhů. Jejich viník ale stále není odsouzen

Dobrná_alesoV roce 2007 měla obec Dobrná na Děčínsku odstavené účty, nefungovalo veřejné osvětlení, mateřskou školu musela vymalovat kuchařka a dříví k topení navozit rodiče dětí. Po šesti letech je vesnice konečně z nejhoršího venku. Přišla ale o důležité pozemky a bývalý starosta, který špatným hospodařením situaci zavinil, stále není odsouzen.

„Museli jsme dělat jarmarky a prodávat výrobky, aby bylo na uhlí a na všechno. Prádlo se pralo doma, tahalo se to domů. No a paní kuchařka malovala a my jsme jí pomáhali,“ popisuje učitelka v mateřské školce Jana Čechová, co to prakticky znamenalo, když v obci došly peníze.

„Teď jsme se zmohli alespoň na trampolínu. Do zimy by měl být hotový zahradní domeček a potřebovali bychom i nové herní prvky,“ vyjmenovává nezávislá starostka Dobrné Libuše Šrámková malé pokroky, které si obec konečně může dovolit.

Teprve nedávno se dostala z nejhoršího. Musela zaplatit dluhy za 18 milionů, které tu zbyly po minulém vedení radnice. Jak vznikly, se dodnes přesně neví.

 O finanční situaci obce Dobrná se zajímala reportérka Iva Zítková – PŘEHRÁT

„My jsme se úplně zarazili nad nějakými speciálními vlhčenými ubrousky a spreji na čištění obrazovek počítačů. Objednávka několikrát za deset, patnáct tisíc,“ popisuje jen jeden z příkladů plýtvání penězi současná starostka.

Hlavní dluhy vznikly díky velkoryse pojatým záměrům třeba na stavbu vodovodu. Kvůli nesplácení byly vesnici odstaveny účty a přišla o majetek při exekuci.

„Mezi pozemky, o které jsme přišli, jsou důležité vedlejší cesty nebo dvě dětská hřiště. Dneska je vlastní realitka, nakoupili to za zhruba třináct korun za metr a nabízejí nám to zpátky k odkoupení za půlku ročního rozpočtu jeden pozemek. Na to vážně nemáme,“ říká starostka.

Pomáhají i místní  

Situace se pomalu zlepšuje hlavně díky přístupu některých věřitelů. Mezi nimi jsou i manželé Kolibovi, kteří mají v Dobrné farmu. Nejen že počkali s uhrazením peněz, které jim radnice dlužila, ale dokonce v obci pomáhali.

„Hlavně sníh jsme odklízeli, a když bylo potřeba něco manipulátorem urovnat, tak jsme udělali i to. Žijeme v téhle vesnici a musíme si pomáhat navzájem,“ říká pan Koliba. Nic jiného místním ani nezbývalo. Pomoci od státu se nedočkali.

„My jsme nechtěli, aby nám někdo něco dával. My jsme chtěli jen půjčku. Zaplatili bychom deset milionů, a ne osmnáct, ne-li víc, které jsme dneska zaplatili – a co nás to ještě bude stát. A zase je to ze státního rozpočtu, dá se říct. Zase jsou to peníze daňových poplatníků,“ uzavírá Libuše Šrámková.

Bývalý starosta je trestně stíhán od roku 2007. Výsledek ale soud zatím nepřinesl.

Autor: Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever