Rubriky
Sport Zprávy

Děčínští skvělým obratem dovedli utkání do vítězného konce

milevskoSedmé kolo bylo na programu v sobotu 12. 10. 2013 a Děčín v jeho rámci přivítal na svém ledě celek z Milevska. Na počátku druhé třetiny to s Medvědy nevypadalo vůbec dobře, když prohrávali už 0:3. Jenomže Děčínští dokázali ještě v téže třetině vyrovnat a ve třetím dějství zápas dokázali otočit ve svůj prospěch a dovedli ho do vítězného konce.

První třetina začala šancemi na obou stranách, oba gólmani však své týmy drželi a svými zákroky nedopustili skórování. V páté minutě prověřil od modré čáry Müller Pipeka, ten byl ale znovu připraven. Na druhé straně se drželi Medvědi delší dobu v pásmu Milevska, ale prosadit se nedokázali. Na počátku deváté minuty už se ale skóre měnilo, a to na straně hostí. IVO NOVÁK dokázal zachytit puk od jednoho z děčínských obránců a od pravého kruhu ihned vystřelil. Lavinger tak s jeho projektilem nemohl vůbec nic dělat – 0:1. Medvědi se ihned snažili o vyrovnání, ale před brankou Milevska se jim střelecky nedařilo. A ve 14. minutě udeřili znovu hosté. Ti dokázali využít přesilovou hru deset vteřin před jejím koncem, když se DAVID DECSY nejlépe zorientoval před děčínskou brankou a Medvědi tak inkasovali podruhé – 0:2. Poté se dokázali ubránit další přesile hostí, když je takřka vůbec k ničemu nepustili. V závěru první třetiny se ještě snažil svou střelou od modré čáry zahrozit Müller, ale snížit na rozdíl jediné branky se mu nepodařilo. Poprvé do kabin se tak šlo rozhodně lépe hostům, kteří si vypracovali slibný dvoubrankový náskok.

Druhá třetina ještě ani pořádně nezačala a hosté udeřili potřetí. Děčínští hráči se hned po vhazování ve středovém kruhu dopustili zakázaného uvolnění a hra se tak přestěhovala před jejich brankáře. A v čase 20:09 způsobil šok nejen děčínských fanouškům JOSEF URBANEC, který přízemní střelou prostřelil Lavingera – 0:3. V tu chvíli to s Medvědy nevypadalo vůbec dobře a navíc se museli znovu bránit v oslabení. Ve 25. minutě už si ale také přesilovou hru zahráli Děčínští a velmi brzo ji dokázali využít. JAKUB POŘICKÝ se dostal k puku a nebyl pro něho problém trefit takřka odkrytou klec branky Milevska – 1:3. Medvědi v tu chvíli pochopitelně ožili a znovu se tlačili před brankáře Pipeka, ten byl ale znovu pozorný. Ve 27. minutě se do úniku dostal Číhal a před brankou Milevska byl v jasné střelecké pozici sražen k zemi. Rozhodčí neváhal nařídit trestné střílení. Ale Číhal ho proměnit nedokázal. To ho ovšem ale nemuselo vůbec mrzet, neboť o chvilku později už se jeho tým z branky radoval. MICHAL OLIVERIUS dostal do jízdy přesnou přihrávku a své sólo dokázal dotáhnout do konce a jeho zásluhou Děčín prohrával už „jen“ 2:3. V polovině utkání měl Děčín dvě velké šance, které ale zůstaly nevyužity. Pak ale zbytečně faulovali hosté a Medvědům se naskytla příležitost dvojnásobné přesilové hry, kterou dokázali ve 35. minutě zásluhou LUKÁŠE ZIKY využít a po jeho přesné trefě svítil na ukazateli skóre stav 3:3. V samotném závěru museli nebezpečí před svými brankami hasit oba brankáři, nejprve se zaskvěl Lavinger proti Urbancovi a Pipek zase proti Zikovi. Podruhé do kabin se šlo zcela po právu lépe Medvědům, jenž tříbrankové manko dokázali vymazat.

První desetiminutovka třetí třetiny byla ve znamení šancí na obou stranách. Hrál se hokej nahoru dolů a každý tým se snažil strhnout vedení na svoji stranu. Brankáři však byli vždy pozorní a inkasované brance tak vždy zabránili. Ve 48. minutě sklidil ovace děčínského publika Lavinger po skvělém zákroku znovu proti agilnímu Urbancovi. Na počátku 54. minuty se dostal do samostatného úniku Drnec, ale Pipek mu skórovat nepovolil. Jenže z další šance domácích už musel znovu lovit puk ze své sítě. ONDŘEJ HŘÍBAL zužitkoval skvělou a hlavně přesnou přihrávku od Oliveriuse a prudkou střelou nedal Pipekovi vůbec žádnou šanci – 4:3. Hříbal tak dokonal děčínský obrat. Po brance Děčína se znovu ocitli v šanci Děčínští, konkrétně Šetka, který v těsné blízkosti branky Milevska vystřelil, ale Pipek vytáhl další svůj skvělý zákrok. Hosté se ale nevzdali a ještě se v závěru třetího dějství pokoušeli srovnat, když v pásmu Děčína bojovali o každý centimetr ledu. Obrana Medvědů v čele s Lavingerem ale byli proti. Necelou minutu před koncem třetí třetiny se hosté pochopitelně odhodlali k powerplay a uhnízdili se v pásmu Děčína. Jenže k puku se dostal Pořický, jenž ho vyhodil šikovně z pásma tak, aby z toho nebylo zakázané uvolnění. V tu dobu už bylo všem jasné, že Děčínští své vedení neztratí a v sobotním klání tak zvítězí. Nakonec se tak i stalo a po utkání propukla radost nejen hráčů na ledě, ale také fanoušků v hledišti. Děčín tak ztracený zápas dokázal nakonec dovést do vítězného konce a připsal si tak další tři důležité body do tabulky.

HC Děčín – HC Milevsko 2010 4:3 (0:2;3:1;1:0)
Branky a nahrávky: 26. Pořický (Stezka, Zika), 28. Oliverius (Zika), 35. Zika (Stezka), 54. Hříbal (Oliverius) – 9. Novák, 14. Decsy (Homolka), 21. Urbanec (Hamerle)

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Formánek) – Hříbal, Stezka, Procházka, Müller, Saska, Molnár – Pořický, Oliverius, Zika – Racek, Merta, Kuchynka – Drnec, Hanzl, Vacek – Šetka, Faigl, Číhal

Vendula Zdražilová, HC Děčín