Rubriky
Sport Zprávy

Děčínští basketbalisté se chystají na své první utkání sezony

pardubiceV úvodním utkání Mattoni NBLv sezoně 2013/2014 se Válečníci střetnou se svým loňským čtvrtfinálovým přemožitelem z Pardubic. Východočeši budou v letošní sezoně obhajovat hned dvě medaile – bronzovou z Mattoni NBL a také stříbrnou, kterou získali v Poháru České pošty.

V tuzemské nejvyšší soutěži se loni Beksa umístila po nadstavbě na pátém místě, což ji svedlo do souboje se čtvrtým celkem, tedy Děčínem. V prvních čtyřech zápasech série si oba soupeři dokázali udržet výhodu domácího prostředí, takže rozhodoval až pátý zápas v naší aréně. Po smolně nezvládnutém závěru špílu jsme se po porážce 81:82 loučili se sezonou, kdežto Pardubičtí postoupili do semifinále. V něm Bohačík a spol. padli s mistrovským Nymburkem 0:3 na zápasy, i přesto ale slavili bronz.

V poháru se Východočeši probojovali až do finále, kde však opět nestačili na Nymburk, kterému v oslabené sestavě podlehli jednoznačně 68:100. I přesto byla pro pardubickou družinu druhá příčka velkým sukcesem!

V průběhu loňské sezony došlo v pardubickém týmu ke změně kouče, když z důvodu neuspokojivého herního projevu týmu nahradil během nadstavbové části Jana Slowiaka ambiciózní mladý kormidelník Dušan Bohunický. Po sezoně došlo v kádru jen k minimu změn, když jednou z největších přestupových bomb celé NBL je odchod bývalého děčínského dirigenta Levella Sanderse právě do východočeského celku.

Posily Pardubic: Levell Sanders (Děčín), Viktor Půlpán (příchod z juniorské kategorie).  
Odchody z Beksy:
 Evaldas Žabas, Ondřej Peterka (Svitavy).

Loňské vzájemné zápasy: 
Základní část:
Děčín – Pardubice 75:82 (Sedmák 20, Sanders 19, Pope 10 – Žabas 22, Bohačík 20, Čarnecký 11).
Pardubice – Děčín 83:72 (Kotas 23, Pospíšil 18, Muirhead 12 – Soukup 17, Sedmák 15, Pope 14).

Čtvrtfinále play-off:
Děčín – Pardubice 101:89 (Sanders 23, Pope 18, Houška 17 – Čarnecký 24, Nelson 16, Pospíšil 11).
Pardubice – Děčín 62:52 (Bohačík 15, Nelson 14, Žabas 11 – Houška 9, Alič a Soukup po 7).
Děčín – Pardubice 90:81 (Houška 27, Pope, Sanders a Soukup po 13 – Nelson 27, Žabas 16, Čarnecký 10).
Pardubice – Děčín 92:80 (Muirhead 23, Nelson 22, Bohačík 18 – Houška 20, Pope 14, Sanders 12).
Děčín – Pardubice 81:82 (Houška a Sanders po 20, Stria 15 – Žabas 22, Muirhead 18, Bohačík 15).

Co před utkáním (nejen) o vzájemném špílu s Válečníky říká lodivod Beksy Dušan Bohunický naleznete na http://www.bkpardubice.cz/detail-clanku/?mid=91&cid=2809.

Předzápasové názory děčínského pivota Roberta „Boba“ Landy: 
Bobo, v prvním kole MNBL se střetneme s Pardubicemi. Jaké utkání ty osobně očekáváš?

Pardubický tým je v podstatě beze změn – trenér a klíčoví hráči zůstali, jen Žabase vystřídal Sanders. Tedy měli by mít na co navázat. Vysokou kvalitu družstva potvrzují i jejich týmové cíle – v prvním zápase sezony se střetneme s jedním z možných finalistů. Děčín naopak se sestavou zamíchal a já se těším, že v zápase letos poprvé představíme své možnosti – dravost, rychlost, odvahu a srdce Válečníka.

Jaké jsou nejsilnější stránky pardubické hry?
Výhodou by měla být jednak sehranost opor soupeře (Pospíšil, Nelson, Bohačík, Muirhead, Kotas, Čarnecký) a jejich individuální kvality umocněné příchodem špičkového rozehrávače. Vzájemné zápasy Pardubic a Děčína mají vždy nádech basketbalového derby – utkání plného emocí a tvrdých osobních soubojů.

Kdo patří mezi největší individuality a top skórery východočeské družiny?

Určitě je to trojice kvalitních pivotů Pospíšil, Nelson a Bohačík, na křídle individuálně výjimečný Muirhead a rozehrávači Čarnecký s Ellem – ten nahradil nejlepšího střelce loňského pardubického týmu Žabase.

Bude podle tebe zápas kromě klasického rivalství mezi oběma kluby a loňským smolným vyřazením speciální i v tom, že v dresu soupeře nastoupí Levell Sanders? Bude podle tebe i u něj motivace zvýšená?
Bude to jistě nevšední zápas – už nyní vyolává spoustu otazníků. A to se ještě nezačalo hrát. Zvýšená motivace bude – a myslím, že nejen na Ellově straně. (usměje se)

Může mít nějaký vliv i přítomnost televizních kamer na tomto zápase?
Na televizní přenosy jsou hráči zvyklí. Ale jsem samozřejmě rád, že ČT vybrala do vysílání právě tento peprný zápas – bude to utkání s příběhem, plné emocí a soubojů.

Názor BK Děčín

Mgr. Pavel Budínský (hlavní trenér): „V sobotu pro nás začíná nový ročník Mattoni NBL, kdy na domácí palubovce přivítáme víc jak atraktivního soupeře, kterým jsou Pardubice, s nimiž jsme zakončili sezónu loňskou. Věřím, že naši fanoušci nás přijdou podpořit v co největším počtu, neboť se domnívám, že k tomu mají hned několik důvodů. Tím prvním je kvalita soupeře, dle mého názoru mají letos Pardubice poskládaný tým na finálovou účast. Tím druhým, že mohou vidět poměrně obměněný kádr našeho týmu a tudíž budou zvědaví, jak si povedou především noví hráči ve válečnickém dresu. A tím třetím je bezesporu návrat dvou výjimečných osobností a hráčů, jenž v děčínské historii zapisovali svoje umění zlatým písmem. Tím prvním je Levell Sanders, jenž tentokrát bude nastupovat v dresu soupeře a tím druhým je Luboš Bartoň, který se po patnácti letech objeví v dresu děčínském. Co se týká samotného utkání, doufám, že předvedeme bojovný a kvalitní basketbal, byť se domnívám, že při absenci našeho kapitána Jakuba Houšky budeme mít velký handicap na podkošových  pozicích, kde jsou Pardubice tradičně silné. Připočteme-li k tomu hráče na perimetru, kde především Ell Sanders a Corey Muirhead mají top kvalitu na poměry české ligy, tak je víc než zřejmé, že nás čeká skutečně těžký protivník. Sezóna je však dlouhá, zápasů bude víc než dost, tak doufám, že před domácím publikem otevřeme novou sezónu vítězně.“

Jakub Houška (kapitán A-týmu): „V sobotu čeká Válečníky první utkání této sezóny a po loňském startu v Pardubicích, letos přivítáme Pardubice my doma. Určitě nikomu nemusíme připomínat play off loňské sezóny a tak si myslím, že o motivaci Válečníků nemůže být ani řeč. Pardubice udrželi tým téměř pohromadě a ještě doplnili o Ella a tak se dá očekávat, že letos budou ještě silnější než loni. Chtěl bych pozvat všechny na první opravdu ostrou prověrku a připomenout jim, že se mají hezky bavit a rozhodně se nemají stydět a pokusit se o FANDANCE :-)“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz