Rubriky
Zprávy

Děčín rozšiřuje možnosti bezhotovostních plateb parkovného

Sejf_mobil

Majitelé tzv. chytrých telefonů získají další možnost, jak hradit parkovné v Děčíně prostřednictvím mobilních plateb. Po úspěšném nasazení plateb parkovného prostřednictvím SMS zpráv bude možné platit parkovné pomocí speciální aplikace, kterou si mohou nainstalovat zákazníci, kteří vlastní telefony od firmy Apple nebo telefony se systémem Android.

„Systém placení parkovného prostřednictvím SMS se velmi osvědčil. V tuto chvíli jej řidiči měsíčně využijí k zaplacení parkovného ve dvou tisících případů a počet každý měsíc narůstá. Proto jsme se rozhodli nabídnout majitelům telefonů ještě další cestu. Slibujeme si od toho další rozšíření bezhotovostních plateb parkovného,“ uvedl primátor František Pelant. Vysvětlil, že platby parkovného se dají nově provádět pomocí mobilní aplikace Sejf, kterou využívá již několik měst v České republice. Na rozdíl od systému SMS parkovného, který umožňuje platbu vždy jen na jednu hodinu a poté je nutné zaslat novou SMS, bude prostřednictvím Sejfu možné parkovné zaplatit až pět hodin. „Kdykoli je samozřejmě možné dobu parkovného prodloužit novou platbou. Řidičům tak odpadá starost se sháněním drobných mincí a s nutností dojít parkovné zaplatit k nejbližšímu parkovacímu automatu,“ dodal primátor. Zdůraznil, že cena parkovného je stejná jako při platbě prostřednictvím parkovacího automatu či prostřednictvím SMS zpráv. Hodina parkovného vyjde vždy na dvacet korun.

m.sejf.czAplikace Sejf je v podstatě elektronickou peněženkou, do které si klienti vloží peníze např. pomocí platební karty nebo převodem ze svého účtu. Samotná aplikace je ke stažení zdarma pro výše uvedené operační systémy. Pro telefony se systémem Windows Phone bude aplikace k dispozici v dohledné době. Podrobnější informace získají řidiči na webu www.sejf.cz.

Kontrolu, zda je parkovné uhrazeno, zajišťuje děčínská městská policie. „Pokud strážník nevidí parkovací lístek nebo parkovací kartu, automaticky prověřuje, jestli řidič nezaplatil pomocí bezhotovostní platby. Samozřejmě uvítáme, pokud řidič vozidlo předem označí speciální kartičkou, kterou si může vyzvednout v budově městské policie. Pro strážníka je to signál, že nemá hledat parkovací lístek, ale hned ověřit platbu v systému SMS parking nebo v systému Sejf,“ doplnil ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín