Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci zvítězili i ve třetím domácím přípravném utkání!

basket kvalifikace_alesoBK Děčín – Kapfenberg Bulls 89:87 po prodloužení (25:21, 49:36, 60:61, 78:78)
Svěřenci Pavla Budínského se v pátém přípravném zápase před nadcházející sezonou střetli s rakouským Kapfenbergem, který loni obsadil v domácí soutěži třetí místo. V týmu Bulls se představil i děčínským fanouškům známý borec, power forward Hermann Opoku, jenž v sezoně 2011/2012 oblékal dres Pardubic. Kapfenberg byl zároveň posledním zahraničním sokem naší družiny.

Děčínský celek nastoupil do utkání se základní pěticí Venta, Bosák, Bažant, Landa a Kaša velmi aktivně a po trojkách Kaši s Bosákem jsme brzy vedli 6:2. V dalších minutách se ovšem hra vyrovnala a v polovině 5. minuty se hosté dostali poprvé v utkání do vedení – 8:9. Ve vyrovnaném duchu se nakonec nesl celý další průběh úvodního kvartálu… V závěru minuty 8. strhnul na naši stranu vedení díky dvěma proměněným šestkám Míra Soukup – 18:16, na nějž v samém závěru první desetiminutovky navázal trojkou Honza Jiříček, který tak uzavřel skóre po deseti minutách na 25:21.

Do druhé periody vstoupili mnohem lépe hráči Kapfenbergu, kteří se v polovině 14. minuty po trefě z dálky dostali do tříbodového vedení – 25:28 (série Bulls 0:7…). Následující pětiminutovka z děčínské strany byla nejvydařenější z celého špílu – díky skvělé hře na obou stranách hřiště a šňůře 18:0! jsme v závěru 18. minuty byli v plusu patnácti punktů – 43:28. Tečku za úvodní půlí nakonec udělala dvoubodová střela z rukou Tomáše Vyorala a do kabin se odcházelo za stavu 49:36.

Po změně stran udávali tón hry hráči Bulls, kteří se v polovině 24. minuty přiblížili na rozdíl pěti pointů (mimochodem, první děčínské body této čtvrtky zaznamenal v závěru téže minuty Lukáš Linhart)… V následujících třech minutách si Válečníci stále ještě drželi solidní náskok – v polovině 27. minuty svítil po koši Tomáše Vyorala z pole na tabuli stav 57:48. Závěr třetího kvartálu ale však již naplno ovládli hráči rakouského celku, kteří byli dokonce po třiceti minutách hry v mírném náskoku – 60:61.

V podobném duchu jako konec třetí čtvrtiny se nesl i úvod čtvrtého kvartálu, když na přelomu 32. a 33. minuty byli hráči Kapfenbergu již v náskoku osmi bodů – 60:68. Do většího trháku však Válečníci svého soupeře již nepustili – a naopak sami se začali opět dotahovat… V závěru minuty 38. prohnal síťkou trojku Pavel Bosák a snížil na 71:72. Vyrovnání zařídil čtrnáct sekund před koncem košem s faulem point guard Tomáš Vyoral – a jelikož stav 78:78 se do konce řádné hrací doby již nezměnil, následovalo pětiminutové prodloužení…

… a zkraje nastaveného času se skóre přelévalo ze strany na stranu a ani jeden z týmů se nedostal do vyššího vedení. Vyrovnanost zápasu jen podtrhuje průběžné skóre zkraje poslední minuty prodloužení, kdy Míra Soukup dvěma šestkami srovnával na 85:85. Dvaadvacet vteřin před koncem pětiminutového „overtimu“ se zpoza perimetru prosadil Matej Venta a strhnul vedení na naši stranu – 88:85… Hráči Kapfenbergu již dokázali pouze snížit, takže následná (a také závěrečná) šestka slovinského rozehrávače v děčínských službách jen udělala příjemnou tečku za kvalitním přípravným špílem proti velmi srdnatému soupeři, ve kterém jsme zvítězili poměrem 89:87.

Body: 
Venta 17, Vyoral 16, Bosák a Jiříček po 13, Soukup 11, Kaša 10, Landa 5, Linhart 4 – Sanchez 29, Boylan 15, Kramer 13, Ray 10, Opoku 9, Woschank 5, Kutting 4, Gaberle 2.

Zdroj: www.bkdecin.cz