Rubriky
Zprávy

Dohoda o vzájemné přeshraniční pomoci jednotek požární ochrany HZS Ústeckého kraje a západního příhraničí Saska

podpis dohody hasičiDne 3. září 2013 byla na Zemském úřadě okresu Erzgebirgskreis v Annaberg-Buchholz (Sasko, SRN) podepsána Dohoda o přeshraničním poskytování pomoci a spolupráci v protipožárních opatřeních mezi Hasičským záchranným sborem Ústeckého kraje (a městy a obcemi, kterými byl pověřen) a saskými okresy Mittelsachsen a Erzgebirgskreis (a městy a obcemi, které předaly oprávnění k podpisu dohody zemským radům těchto okresů).

Dohoda řeší poskytování sousedské příhraniční pomoci při zdolávání požárů nebo poskytování technické pomoci v případech, jejichž rozměr nedosáhl rozsahu katastrof.

Vzájemná spolupráce je možná, pokud požár nemůže být zlikvidován vlastními silami a prostředky a v rámci regionálního zásahu nemůže být pomoc vlastního státu zajištěna vůbec nebo včas, pokud hrozí nebezpečí přesahu události na přeshraniční území, pokud bude nutné vyžádat si speciální techniku ke zdolání požáru a záchraně osob nebo k zajištění technické pomoci.

Předání žádosti o pomoc probíhá způsobem a prostředky určenými zvláštním poplachovým plánem. Povolání jednotek požární ochrany k vzájemné příhraniční spolupráci probíhá prostřednictvím Operačního a informačního střediska HZS Ústeckého kraje. Smluvní strany se také vzájemně informují o všech mimořádných událostech, které by mohly ohrozit území druhého státu. Oba smluvní partneři se budou vzájemně zvát na cvičení a budou se společně účastnit soutěží.

Obdobná dohoda k zabezpečení příhraniční spolupráce jednotek požární ochrany Ústeckého kraje a požárních jednotek saských okresů Sächsische Schweiz-Osterzgebirge, Bautzen a Görlitz je k nasazování jednotek požární ochrany v příhraničí uplatňována již od prosince roku 2007.

por. Ing. Lukáš Marvan
komisař
tiskový mluvčí
Hasičského záchranného sboru
Ústeckého kraje