Rubriky
Zprávy

Děčínskou polikliniku čeká roční oprava, lékaři se tam už nevrátí

poliklinika_alesoDo léta musí děčínskou polikliniku opustit posledních lékaři, kteří tam mají své ordinace. Protože to věděli několik let dopředu, většina z nich si založila praxe jinde. Vědí, že se sem nebudou moci vrátit ani po rekonstrukci, protože budovu budou používat úředníci. Stěhování ale přece jen některým lékařům i pacientům vadí, proti je i děčínská radnice.

„Nedovedu si to představit. Pokud to bude rozděleno bůhví po kolika místech, tak to bude na obtíž,“ říká pan Antonín, který právě možná už naposledy navštívil chirurgii ve staré budově děčínské polikliniky.

Ta bývala jedním ze zdravotnických center města, kde měli své ordinace pronajaté lékaři z různých oborů. Povodněmi poničená a zanedbaná budova potřebuje opravu. Její vlastník, úřad práce, s ní chce začít během příštího roku.

O rekonstrukci děčínské polikliniky se zajímala reportérka Iva Zítková – 

PŘEHRÁT

„Budova je připravována na kompletní rekonstrukci. Bude se tam dělat voda, elektrika, všechny inženýrské sítě, zateplovat, vyměňovat okna. Znamená to, že se budova musí minimálně na rok od všeho odpojit a kompletně vystěhovat. Nikdo tam nemůže po dobu rekonstrukce zůstat. Ani úřad práce, ani lékaři. Všichni si musí najít náhradní prostory,“ vysvětluje situaci Marie Blažková z děčínského úřadu práce.

Budovu úřad koupil v roce 2011 s 32 nájemci. Dnes jich je asi polovina a zbylo tu devět ordinací. Zatímco někteří lékaři si našli soukromé praxe na lepších místech a jsou spokojení, jiní mají s přestěhováním potíže.

„My potřebujeme spolupráci s rentgenem a to už je velký prostor, který v Děčíně prakticky ani není,“ popisuje doktorka Anna Briestenská důvody, proč stále v poliklinice zůstává.

Město usiluje o zachování ordinací

Zázemí pro chirurgii je tu totiž kompletní a pacienti nemusí přebíhat přes celé město mezi jednotlivými pracovišti. Město Děčín se proto rozhodlo požádat ministerstvo práce a sociálních věcí, aby se po rekonstrukci mohli lékaři vrátit.

„Pro město je zachování lékařské péče v poliklinice velmi důležité. Je to historicky daný objekt pro poskytování první lékařské péče, taková první fronta. Jsou zde specializovaná pracoviště, která by bylo obtížné přenést,“ upozorňuje Markéta Lakomá z děčínského magistrátu, který chtěl před lety budovu polikliniky získat pro sebe. Nenašly se ale finanční prostředky.

Většina lékařů říká, že pokud budou muset na rok odejít, nebude mít už význam se sem vracet. K tomuto rozhodnutí dospěla i zubařka Olga Sudová.

„Protože jsme nevěděli, na jak dlouho bude možné uzavřít smlouvy s úřadem práce, zvolila jsem jistotu jít do vlastního a mít kulturní prostředí. Pacienti s tím vůbec neměli potíže. Myslím, že ocení, že to tady vypadá lépe než v poliklinice,“ poznamenala stomatoložka.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever