Rubriky
Dětem Turisti Zprávy

Adoptivní rodiče získá ročně až stovka zvířat

krmení medvědů grizzly(1)Adopce zvířat má v děčínské zoologické zahradě dlouholetou tradici. Možnost virtuálně si osvojit vybrané zvíře a přispět tak na jeho chov, je v Zoo Děčín možné již dvaadvacet let! Každoročně najde své mecenáše více než stovka zvířat. Pro zoo je tato forma podpory velmi významnou pomocí. V loňském roce se díky adopcím podařilo získat téměř 300 tisíc korun a za první osm měsíců letošního roku pak tato částka činila více než 160 tisíc korun. Vybrané peníze zoo využívá především na úhradu nákladů na krmení.

I přestože zoo chová přibližně 450 zvířat ve sto padesáti druzích, jsou zvířata, která nebyla nikdy adoptována. „K takovým outsiderům patří třeba mohutný takin indický nebo prase divoké. Ke zvířatům, o která je minimální zájem, a přesto jsou ze zoologického hlediska velmi zajímavá, patří třeba krásní jeřábi mandžuští a bělošíjí. Zájem není ani o živočichy v mořských akváriích, které návštěvníci najdou v Expozici Rajské ostrovy,“ vyjmenovala mluvčí zoo Alena Houšková. Na druhou stranu jsou ale v zoo zvířata, která adoptivní rodiče přitahují jako magnet. „Na pomyslném TOP žebříčku je například želva nádherná, kvakoš noční nebo krkavec obecný. Lidé si často adoptují zvíře podle svého příjmení nebo k nějaké příležitosti. Například pan Liška má adoptovanou lišku obecnou, přátelé darovali novomanželům jako svatební dar hrdličku čínskou nebo hokejový klub HC Grizzly Děčín podporuje chov medvědů grizzly,“ doplnila mluvčí zoo. Lidé často využívají možnost adopce také jako originální narozeninový či vánoční dárek.

Přispět na chov zvířat v děčínské zoo je možné hned několika způsoby. Pro každé zvíře je stanovena přesná částka, jež představuje roční náklady na potravu. Adoptivní rodič může buď přispět částkou celou, nebo minimální, která činní 600,- korun, anebo pak dle svých možností jakoukoliv částkou nad hranicí minimální ceny adopce. Adopce se uzavírá vždy na 1 rok a adoptivní rodič s jejím uzavřením získá i několik výhod. „V první řadě je to volná vstupenka do Zoo Děčín, aby mohl své zvířátko navštívit. Jako poděkování dostává i pozvání na akci Den adoptivních rodičů, sponzorů a přátel zoo a nedílnou součástí adopce je také cedulka s vaším jménem přímo u expozice vybraného zvířete a adopční certifikát,“ vysvětlila Houšková. Seznam zvířat vhodných k adopci je k dispozici na www.zoodecin.cz.

Se systémem adopcí úzce souvisí i tzv. Malá cena Ď. Tu zoo každoročně uděluje mecenášům a dobrovolníkům za významné počiny a pomoc zoo. Za rok 2013 si ji vysloužil STAP Vilémov, a.s. za nepřetržitou adopci zvířat v Zoo Děčín od roku 1995. Významnou pomocí byla i ta od pana Valdemara Grešíka a jeho firmy, který se rozhodl sponzorovat úpravu expozice pro tapíry jihoamerické. A velké díky letos putovalo také do Dolního Oldřichova k manželům Petře a Václavu Drozdovým, kteří jsou dlouholetými adoptivními rodiči drozdů, drozdovců a jiných opeřenců.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.