Rubriky
Zprávy

V národním parku probíhají zásahy proti kůrovci

Lýkožrout smrkovýČeské Švýcarsko, 12. 8. 2013 Teplé a suché počasí, které panuje již několik týdnů, vede v národním parku České Švýcarsko k hojnějšímu výskytu lýkožrouta smrkového. Zaměstnanci národního parku situaci monitorují a v případě výskytu kůrovcových stromů zasahují tak, aby v porostech s vysokým podílem smrku nedošlo k napadení většího počtu stromů. Zasažené stromy z porostu odstraňují a kůrovcové dřevo z lesa vyvážejí. S těmito takzvanými nahodilými těžbami se v běžící sezóně mohou setkat turisté. Správa parku návštěvníky žádá o pochopení a vyzývá je k opatrnosti v místech, kde probíhají těžby nebo odvoz dřevní hmoty.

„Náš národní park je velmi mladý a jeho lesy ještě nejsou zcela připraveny na bezzásahový režim,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Pokud bychom nyní ve smrkových porostech proti lýkožroutovi nezasahovali, mohlo by dojít k odumření stromů na rozsáhlých plochách. To v našich podmínkách není žádoucí.”

Lýkožrout smrkový, který je veřejnosti známý také jako kůrovec, je hmyz, který se živí lýkem oslabených smrků. V Českém Švýcarsku, kde rozsáhlé smrkové lesy byly v minulosti založeny člověkem na rychle vysychajícím podloží v nízkých nadmořských výškách, představuje pro dnes již vzrostlé smrky značnou hrozbu. Správa parku smrkové kultury lesnickými zásahy postupně převádí na smíšené lesy. Dlouhodobým cílem je bezzásahovost na nejméně 75 % území národního parku. Dosažení tohoto cíle je však otázkou několika dekád. Lesy, které v bezzásahovém režimu dosud nejsou, proto správa musí před negativními přírodními vlivy dočasně chránit běžnými lesnickými postupy.

Zdroj: www.npcs.cz