Rubriky
Politika Zprávy

Přerov pomáhá Děčínu, děkujeme!

primator-prerova-a-namestek-sinkoPřerov/Děčín – Stále živým tématem jsou v Děčíně ničivé povodně, které v červnu zpustošily město a vyžádaly si značné materiální škody. Přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) přivezl minulý čtvrtek do města na Labi smlouvu o pomoci, ve které se Přerov zavazuje, že zašle Děčínu na účet částku sto tisíc korun.

„Děčín je naším partnerským městem, a tak jsme se rozhodli pomoci. I když chápeme, že jsou naše peníze jen kapkou v mnohamilionových škodách,“ řekl primátor.

Povodeň napáchala na Děčínsku škody za více než sedmdesát milionů korun.

„Lidé se dodnes nemůžou vrátit do svých domovů, nebo pokračovat v podnikatelské činnosti. Bude trvat ještě několik měsíců, než se vrátí život i na sportoviště,“ vylíčila mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá.

Jen za poničené komunikace a mosty zaplatí Děčínští částku dvacet milionů korun. Díky profesionalitě celé řady lidí se přitom podařilo předejít mnohem větším škodám.

„Náklady na obnovu majetku města i jednotlivců jsou i tak obrovské. Vítáme tedy každou finanční pomoc, která nám s obnovou pomůže. Velice si vážíme daru od našeho partnerského města Přerova, které ukrojilo ze svého rozpočtu, aby nám pomohlo,“ řekl při podpisu smlouvy náměstek děčínského primátora Pavel Sinko.

Veřejná sbírka
Kromě stotisícové „injekce“ vyhlásili zástupci Přerova také veřejnou sbírku „Povodně Děčínsko 2013″, do které můžou lidé přispívat libovolnými částkami.

„Informace ke sbírce i číslo konta najdou zájemci na webových stránkách města Přerova. Vytvořili jsme kvůli tomu zvláštní odkaz přímo na první stránce webu,“ doplnil primátor.

Dárci, jimž není lhostejný osud lidí ze druhého konce republiky, už konto pomalu plní.

„Ceníme si toho, že nám Přerované poskytují finanční podporu. Patří jim za to náš velký dík,“ dodal Pavel Sinko. Lidé můžou zasílat své finanční dary na účet 5612452/0800.

Autor: Petra Poláková-Uvírová
Zdroj: iRegiony