Rubriky
Kultura Zprávy

trhy 2008_alesoTřetí květnový víkend se v rámci městských slavností promění hlavní nádvoří děčínského zámku v historické tržiště.
Také letos se hlavní postavou Historického trhu májového stane Černý rytíř, neboli Zikmund z Vartenberka, pán děčínského hradu v neklidném a bouřlivém období husitských válek. Proto budou letošní, již devatenácté, trhy laděny do období pozdního středověku. Také hlavní představení celého dne – velká bitva v Medvědím příkopu – bude vycházet z období husitských válek. Pro potěchu Zikmunda z Vartenberka i všech návštěvníků jarmarku se zde odehraje rekonstrukce jednoho z nejslavnějších střetnutí této epochy – bitvy na Vítkově.

„Je samozřejmé, že se návštěvníci mohou těšit na všechny ingredience, které dávají zámeckým trhům jejich kolorit,“ říká ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková. „Na nádvoří i v Dlouhé jízdě na ně bude čekat téměř stovka historických stánků, ukázky tradičních řemesel, pěvecká, šermířská a taneční vystoupení, kejklíři, divadlo pro děti atd.“ Připraveny budou i doprovodné programy pro děti, které jim zprostředkují stará řemesla, či život ve vojenském táboře, ten letos zpestří například husitský bojový vůz.

Během trhů bude možné si za zvýhodněné vstupné prohlédnout interiéry děčínského zámku, výstavu obrazů malíře Josefa Stegla nebo si na vlastní kůži zkusit zážitkové prohlídky s Černým rytířem v rámci projektu „Otevřte 13. komnatu“.

Po roční pauze si návštěvníci v rámci Historického trhu opět budou moci prohlédnout soutěžní výtvory mistrovství ČR v květinové vazbě Děčínská kotva. Téma letošního ročníku „Floristika všemi smysly“ naznačuje, že kromě zraku a čichu bude možné květinové výtvory vnímat mnohem šířeji. Soutěžní práce budou vystaveny v opravených prostorech v přízemí a prvním patře jižního křídla děčínského zámku.

Historický trh májový se koná v sobotu 18. května od 9–19 hod a v neděli 19. května od 10–17 hodin. Výše vstupného se již několik let nemění, zůstává 40 Kč. Děti do 130 cm, senioři nad 65 let a držitelé průkazů ZTP mají vstup zdarma.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz