Rubriky
Sport Zprávy

Po další nádherné podívané a výhře 90:81 se ujímáme vedení v sérii 2:1!

bk-pardubice_valentaBK Děčín vs BK JIP Pardubice – 90:81 (22:24 45:43 70:57)
Děčínský kormidelník Pavel Budínský počítal před Zápasem 3 ztráty, když ke zraněnému power forwardovi Robertu Landovi se přidal i jeho křídelní kolega Admir Alič, který si v poslední čtvrtině druhého špílu poranil klenbu na noze. Hostující kouč Dušan Bohunický přivezl do Děčína jedenáctku borců, když tentokráte nemohl využít služeb talentovaného Jiřího Šouly.

Průběh utkání:
Před opět téměř po střechu zaplněnou arénou odstartovali Válečníci třetí utkání série s chutí – na konci první minuty jsme po trojce Ella Sanderse vedli již 6:2; a když o minutu později Patrick Pope nezištně uvolnil pod košem skórujícího Jakuba Houšku, vzal si za stavu 10:5 kormidelník Beksy velmi brzy první oddechový čas zápasu. V dalším průběhu úvodního kvartálu již úvodní děčínský tlak ustál a postupně začali tahat za delší konec provazu hosté, kteří se zkraje 6. minuty dostali zásluhou Nelsonovy smeče poprvé v zápase dostali do vedení – 14:15… a náskok si dokázali udržet až do konce úvodní periody, za níž udělal tečku dvěma úspěšnými trestnými hody opět agilní americký pivot Travis Nelson – 22:24.

Úvod druhé čtvrtky okořenily dvě trojky snajpra Patricka Popea v krátkém časovém horizontu, když druhý projektil z jeho rukou navíc znamenal v polovině 13. minuty srovnání skore na 30:30. Na konci 14. minuty však již vyrovnaný stav neplatil, když uzdravený Corey Muirhead prohnal síťkou trojku a Východočeši se utrhli na rozdíl šesti bodů – 32:38, načež děčínský kormidelník neváhal a ve vhodnou chvíli si vzal time. Po něm nejenže jsme zásluhou produktivní podkošové dvojice Houška – Soukup dokázali záhy manko smazat, ale navíc jsme díky poslednímu koši úvodní půle z rukou druhého jmenovaného byli v plusu dvou punktů – 45:43.

Po změně stran vlétli Sanders a spol. na svého soupeře doslova jako ničivý uragán – a získali v této sekvenci rozhodující náskok! Bekse jsme se v úvodních téměř čtyřech minutách druhého poločasu nedovolili vstřelit ani bod – a naopak jsme se díky šňůře 11:0! korunované ziskem a následným úspěšným nájezdem Patricka Popea dostali na konci 23. minuty do třináctibodového trháku – 56:43. Děčínský celek si následně udržoval dvouciferné vedení téměř po celý průběh třetí čtvrtiny – a když ho na chvíli ztratil stejně jako v minutě 28., tak okamžitou odpověď vyslal do hostujícího tábora Luboš Stria, po jehož trojce jsme v polovině téže minuty vedli 64:52. Své vedení jsme do konce 30. minuty ještě o jeden bodík navýšili, takže po třech odehraných čtvrtinách svítil na tabuli stav 70:57.

Ve čtvrté periodě se hosté pokoušeli svou ztrátu postupně umazávat – na konci 33. minuty zásluhou úspěšně zakončeného rychlého protiútoku Coreym Muirheadem snížili hráči JIPu na rozdíl devíti bodů – 72:63. Po následném oddechovém čase již ale Válečníci svému sokovi nedovolili více utkání zdramatizovat, a otěže dřímali pevně ve svých rukou. Když jsme se navíc na přelomu 36. a 37. minuty po koších dvou Jakubů (dvojce Kaši a trojce Houšky) odtáhli na šestnáct pointů – 83:67, nebylo již o našem vítězství pochyb. Díky výhře, která má konečnou hodnotu 90:81, jsme tak získali v sérii druhý bod, který zároveň znamená, že dřímáme v rukou mečbol na postup do semifinále!

Body: Houška 27 (+ 10 doskoků – 6 útočných -> double-double; 3 zisky; trojky 3/2, dvojky 9/9; validita 38), Pope 13 (+ 8 asistencí), Sanders 13 (+ 8 asistencí a 4 získané fauly), Soukup 13 (8 F+), Stria 10, Kaša 5, Bažant a Jiříček po 4, Linhart 1 – Nelson 27 (+ 10 získaných faulů a 5 doskoků; dvojky 12/10; TH 8/7; efektivita 33), Žabas 16, Čarnecký 10 (+ 6 asistencí), Muirhead 9, Pospíšil 7 (+ 6 doskoků), Kotas a O. Peterka po 6; střelba 3 b.: 25/9 – 15/7; střelba 2 b.: 44/26 – 38/21; TH: 17/11 – 22/18; doskoky: 28:30 (útočné 12:7); fauly: 23:20; ztráty: 13:21; týmová efektivita: 98:93; počet diváků: 1.170; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Názory po utkání: 
Pavel Budínský (kouč Děčína):
 „Děkuji za gratulaci. Chtěl bych dát kredit celému mému týmu a všem hráčům, protože dnes předvedli bojovný výkon. Před zápasem jsme řešili, jestli nastoupí Admir Alič – a nakonec nenastoupil, což nás dostalo do situace, kdy jsme museli něco poupravit v útoku i v obraně. Někteří hráči na pozici křídel byli připraveni na vyšší minutáž. Ale tím, jak letos celou sezonu různě alternují, tak si myslím, že se v tom pohybují už celkem dobře. První poločas byl ze strany Pardubic velice sebevědomý výkon – zdálo se mi, že si ho přenesly z minulého utkání. Hosté proměňovali střely, hráli velmi produktivně přes pivoty, což pro nás nebylo vůbec jednoduché. Drželi jsme se v těsném závěsu, ale myslím, že klíčová pasáž byl úsek, kdy jsme zahráli zónu, soupeř třikrát nenašel vhodnou situaci pro zakončení, a my se dostali do vedení v poločase. Myslím, že o utkání rozhodl nástup do třetí čtvrtiny, kdy jsme se utrhli během několika okamžiků na dvouciferný náskok. Přestože místo abychom to pak využili, tak jsme se nechali strhnout k některým hloupým rozhodnutím. Pohlídali jsme si útočný doskok, dostali jsme do hry některé hráče, kteří předchozí zápas nedali body. Každé utkání je jiné. Nejdůležitější je, že vedeme 2:1 – stojíme na zemi s velkou pokorou, série trvá, a musíme se pečlivě připravit na utkání číslo 4.“

Dušan Bohunický (trenér Pardubic): „V první řadě chci pogratulovat domácímu týmu k vítězství. Co se týká naší hry – dnes vidím největší problém v rozhodování. Z pohledu obrany i útoku nám hrozně dlouho trvala reakce, co bychom měli udělat. Z pohledu obrany, když jsme měli dobré postavení na pick and rollu na míči, tak naše slabá strana se rozhodovala, jestli jít do výpomoci nebo ne. V tomto jsme byli hrozně pasivní. To samé na útočné polovině, kde jsme si dobře posunuli míč, ale hráč, který obdržel balon, tak moc dlouho váhal, než šel do střely nebo posunu míče. V tomhle si myslím, že jsme zaostali za Děčínem a za naším výkonem v domácím zápase. Druhým faktorem bylo 21 ztrát – s takovým číslem se velmi těžko vyhrává. A další věc je aktivita na útočném doskoku proti domácímu zápasu. Dnes jsme se Děčínu nevyrovnali, oni nás dokázali zastavit – a tím pádem jsme se nedostávali do dalších šancí.“

Jakub Houška (pivot Děčína a nejlepší hráč utkání): „Já jsem v první řadě moc rád, že jsme vyhráli a že jsme hráli jako tým. Dobře jsme se na dnešek připravovali. Jsem rád, že jsme pohlídali Pardubice na útočném dokoku. Dneska jsme ukázali, že sílu máme taky a že když se chce, tak to jde. Myslím, že to byl podobný zápas jako ten první – vyrovnaný poločas a pak jsme dokázali utéct. Míra Soukup tam měl dobré zákroky a dával i body. My teď do Pardubic musíme jet s pokorou, ale chceme tam vyhrát. Zase to bude těžký zápas, budou rozhodovat maličkosti, my máme mečbol a bude to hrozně těžký. My tam pojedeme s pokorou, ale vyhrát chceme!“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta