Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Finanční tíseň
DĚČÍN – Přiznala se ke krádeži. Třináctého března letošního roku si ústy policejních inspektorů z podmokelského obvodního oddělení své provinění vyslechla návštěvnice zdejších končin, která sem jezdí z nedalekého města. Jak se v uplynulých dnech ukázalo, smělá nevěstka připravila spícího muže o finanční hotovost, kterou měl uloženou v kapse kalhot. Důvodem jejího počínání byl nesplacený dluh. Okradený muž vyčíslil škodu na necelých sedm tisíc korun, žena se doznala jen k části nahlášené částky. Za přečin krádeže se obchodnice s láskou může setkat se zákazem činnosti nebo až dvouletým pobytem za mřížemi.

Uhájil život, získal zranění
ŠLUKNOV – Někdy jsou cyklisté vystavování projíždějícími vozidly k velmi nepříjemným zážitkům. Rumburští policisté v uplynulých měsících pracovali na případu fyzického napadení dvou cyklistů, kteří si začátkem loňského listopadu vyrazili za krásami šluknovských hvozdů a přitom posbírali nepříjemnou zkušenost. Dvojice sportovců, míjející nedaleký rybník, čelila kolem poledního riskantní jízdě projíždějícího auta. Řidič měl dle výpovědi svědků nebezpečně předjíždět další účastníky na silnici a svým počínáním tak ohrozit i projíždějící cyklisty. Ti z nebezpečné situace vyvázli bez zranění, ovšem popisovaná situace v nich zanechala pocit, který jednoho z nich vedl k hodu cyklistickou lahví po „neukázněném“ řidiči. Láhev skončila pod koly řidičova vozu, který od sedmého března 2013 čelí sdělení obvinění pro přečin výtržnictví a ublížení na zdraví. Z policejních protokolů vyplývá, že si na ohrožené sportovce počkal na parkovišti opodál, kde na ně vytáhl železnou tyč a jednoho z nich zranil. V případě odsouzení hrozí obviněnému muži ztráta svobody až na tři roky.

Nesplněný slib
RUMBUK – „Důvěřuj, ale prověřuj !“ praví jedno české přísloví, ale jak rychle jsme schopni zjistit, komu můžeme důvěřovat či nikoliv ? Lze již z prvního setkání odhadnout pravé úmysly osoby, kterou jsme požádali o pomoc ? Další z nepříjemných zkušeností se obohatil i obyvatel Jiříkova, který se v říjnu loňského roku obrátil na dnes již obviněného muže z Ústeckého kraje, se kterým se dohodl na zakoupení vozidla. Vykutálený pomocník přijal od důvěřivého obyvatele Šluknovského výběžku finanční hotovost ve výši sedmašedesáti tisíc českých korun, které doposud poškozenému muži nevrátil. Smutný případ zpronevěry míří do děčínské soudní síně, kde by se v nadcházejícím čase mělo rozhodnout o jejím dalším vývoji.

Hlavně ať nehoří!
DĚČÍN – Ještě před týdnem bylo vše v naprostém pořádku. Jak se včera odpoledne ukázalo, obyvatelům panelového domu v Boleticích nad Labem chybějí v plechových hydrantech uskladněné hadice s proudnicemi. Jejich absenci odhalili třináctého března letošního roku a téměř v zápětí byli do případu zasvěceni i děčínští policisté z obvodního oddělení Děčín – Město, kteří se nyní snaží o odhalení skutečnosti, která by ozřejmila zjištěnou nepřítomnost hasícího náčiní. Ztrátou věcí přišla poškozená společnost o částku dvanáct a půl tisíce českých korun a navíc ji čeká obnova chybějícího. Policisté prověřující i verzi , že si chybějící věci někdo neoprávněně přivlastnil…

Připraveni o odpad
KRÁSNÁ LÍPA – Do areálu krásnolipské společnosti ve Strádalově ulici zavítal během druhého březnového víkendu nejspíš nevítaný návštěvník. Ten po překonání zdejšího oplocení vnikl na pozemek firmy, odkud zmizelo dvě stě padesát kilogramů volně odloženého plechového odpadu. Ačkoliv drahocenný kov ležel ladem, společnost díky jeho zmizení zaznamenala úbytek v podobě 6.750,- Kč. Co se skrývá za zmizením hliníku a kdo má jeho absenci na svědomí je nyní pod drobnohledem krásnolipských policistů. Jedna z verzí, se kterou zdejší strážci zákona pracují je i ta, která směřuje k přečinu krádeže.

Zaznamenali ztráty
DĚČÍN – Kam se podělo ? Kde je mu konec ? Kdo v tom má prsty ? Takové otázky teď zaměstnávají děčínské policisty z podmokelského policejního oddělení, kde se v těchto dnech již pilně pracuje na objasnění nejasné ztráty velkého množství uskladněného železa. V areálu zdejšího loubského přístavu na Děčínsku zmizelo během uplynulých šesti měsíců na pět tisíc kilogramů volně odloženého železa, které z velké části tvořily nařezané kusy kolejnic. To ovšem nenechavým návštěvníkům nestačilo, a tak si s sebou odnesli i uskladněné části surového slévárenského železa, kterým se podle zasvěceným přezdívá „housky“. Zástupci poškozené společnosti vyčíslili škodu na částku přesahující dvaapadesát tisíc korun českých. Podmokelští policisté šetří oznámenou událost s ohledem na možný přečin krádeže.

Brána zůstala na svém místě
RUMBURK – V Jiříkově si pro změnu troufli na vstupní kovovou bránu ve Filipovské ulici ! Ta učarovala dvojici podnikavců ze Šluknovského výběžku, kteří ji nejdříve vysadili z pantů, umístili na předem přistavenou káru, a pak se ji pokusili odvézt z místa činu pryč. To se jim ovšem nepodařilo a místo do sběrny směřovali k rumburským policistům, kteří oběma výtečníkům dali možnost se ke svému počínání vyjádřit. Kovová brána díky obezřetnosti tamního svědka události zůstala zachována, dál zdobí budovu bývalého ústavu sociální péče a majitel nemovitosti neutrpěl pětitisícovou ztrátu, která by ho jinak podnikavostí smělé dvojice posléze potkala. Obě osoby se budou v nadcházejících dnech zpovídat z přečinu krádeže.

Přístřešek bez okapu
DĚČÍN – Majitel rodinného domku na Škrabkách v Děčíně letos v pondělí jedenáctého března krátce po poledni zjistil, že mu chybí na domě měděný svod. Tří a půl metrový okap zmizel z jeho nemovitosti během včerejšího dopoledne. Nemile překvapený muž se téměř v zápětí obrátil na podmokelské policisty a do policejního protokolu uvedl škodu ve výši dvou tisíc korun českých. Děčínští strážci zákona na základě získaných informací započali rozplétat záhadu zmizelého okapu, na jejímž konci se může objevit i pachatel přečinu krádeže.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín