Rubriky
Sport Zprávy

Po skvělém výkonu si odvážíme z Pardubic cenné dva body!

Pardubický kormidelník Jan Slowiak měl v utkání k dispozici jedenáctku borců – do rotace tak případně mohl využít ještě jednoho z dvojice absentujících mladíků Tomáše Šoukala nebo Jiřího Šoulu. Děčínský kouč Pavel Budínský měl sice na lavičce připravenu kompletní dvanáctku borců, ale ze základních stavebních kamenů týmu scházel rehabilitující kapitán Jakub Houška; mimo sestavu tak opět zůstal mladý forward Vojtěch Čonka.

Průběh utkání:

Beksa se v samém úvodu zápasu brzy ujala vedení – 5:2, ale radost domácích borců neměla dlouhého trvání. Děčínský celek začal mít krátce nato otěže zápasu plně ve svých rukou a šňůrou devíti bodů v řadě, kterou korunoval koš Roberty Landy, jsme se dostali na konci 4. minuty do šestibodového vedení – 5:11. Neuběhly ani tři minuty a po koši Ella Sanderse se náš náskok vyšplhal již na dvoucifernou hodnotu – 7:18. Už to vypadalo, že dvoumístné vedení si udržíme až do konce úvodní periody, ale závěrečný koš z rukou Petra Bohačíka nakonec stanovil skore úvodní desetiminutovky na 17:25.

Náš výborný výkon pokračoval i ve druhé čtvrtce, kdy naši ofenzivu táhli hlavně Honza Jiříček, Luboš Stria a Patrick Pope. Právě po koši posledně jmenovaného jsme navýšili své vedení v 15. minutě již na šestnáct punktů – 19:35. Našim hostitelům se sice v závěru prvního poločasu podařilo stáhnout svou ztrátu deset bodů, ale jednu jedinou vteřinu před sirénou prohnal síťkou trojku Patrick Pope – a zajistil tak Válečníkům poločasové vedení 45:32.

Ani po změně stran jsme nepřipouštěli žádné drama, pokračovali ve výtečném výkonu z první půle – a co je hlavní: své vedení ještě navyšovali. Již ve 22. minutě se náš náskok vyhoupnul po trojce Luboše Strii na dvacetibodovou hranici – 32:52. Pardubicím se dařilo manko pouze mírrně korigovat, ale téměř po každém snížení přišla okamžitá děčínská odpověď; stejně tak tomu bylo například v polovině 28. minuty, kdy opět expardubické křídlo Luboš Stria nasadil ke střelbě zpoza perimetru a ani tentokrát se nemýlil – průběžný stav byl 48:68. Pečeť třetí periodě nakonec dala jedna úspěšná šestka Míry Soukupa a naše výchozí pozice do čtvrté čtvrtky byla za stavu 50:69 velmi luxusní.

Poslední čtvrtina řádné hrací doby se nijak nevymykala dosavadnímu průběhu a jen potvrdila naši nadvládu v tomto špílu. V polovině 33. minuty se opět z nejdelší vzdálenosti trefil trojkový fantom Patrick Pope a na tabuli po jeho úspěšné střele v té chvíli svítil stav 54:74. Tři minuty nato na Patricka navázal dalším dalekonosnosným projektilem Admir Alič – a v té chvíli bylo již téměř všem přítomným jasné, že děčínský tým tvrdě vybojované vedení 79:58 nepustí. Utkání jsme nakonec opravdu v poklidu dovedli do vítězného konce a proti tomuto sokovi si připsali letos první výhru v poměru 85:68. Po domácím skalpu Kolína jsme si tak ve třetím klání nadstavby připsali již druhou výhru…

Základní sestavy:
Pardubice – Žabas, Kotas, Muirhead, Bohačík, Pospíšil
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Soukup, Landa

Body: 
Pospíšil 15 (+ 7 doskoků), Faifr 10 (trojky 4/3), M. Peterka 8 (trojky 2/2), Bohačík 7 (+ 5 doskoků i získaných faulů), Muirhead 6 (+ 6 doskoků a 5 F+), Kotas a Nelson po 6, Čarnecký 5 (+ 7 asistencí), Žabas 5 (+ 5 získaných faulů) – Pope 22 (trojky 11/6!), Sanders 13 (+ 6 asistencí), Landa 12 (+ 7 doskoků), Alič 11 (trojky 4/3), Jiříček 8 (dvojky 4/4), Stria 7 (+ 7 asistencí), Kinter a Soukup po 6; střelba 3 b.: 22/8 – 23/11; střelba 2 b.: 35/16 – 43/22; TH: 17/12 – 10/8; doskoky: 34:27 (útočné 13:7); fauly:18:21; ztráty: 14:6; týmová validita: 75:99; počet diváků: 1150; nejlepší hráč utkání: Patrick Pope (Děčín).

Pozápasové ohlasy naleznete na http://www.bkpardubice.cz/detail-clanku/?mid=91&cid=2688.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta