Rubriky
Zprávy

Krajský soud opět zrušil povolení na část dálnice D8, stavbu by to ale nemělo ohrozit

D8 Dobkovičky duben 2009_alesoKvůli chybám úředníků zrušil ústecký krajský soud stavební povolení na část dálnice D8 u Vchynic. Stavební úřad v Lovosicích a později i krajský úřad podle soudu nevzaly v úvahu některé námitky týkající se ochrany přírody. Na dostavbu dálnice by ale rozhodnutí nemělo mít vliv. Jde o stavební povolení na přeložky plynu, elektrického vedení a stavbu šaten pro vchynické fotbalisty z roku 2009.

Úřady nezdůvodnily, proč nezohlednily některé podmínky na ochranu přírody a nepočkaly s vydáním povolení na výjimku k zásahu do života zvlášť chráněných živočichů.

Podle soudu měl Stavební úřad v Lovosicích nechat udělat průzkum, jestli v této oblasti žijí zvláště chránění živočichové a rostliny. Místo toho se úředníci spokojili pouze se stanoviskem chráněné oblasti České středohoří. Jak řekla místopředsedkyně soudu pro správní úsek Jana Kurešová, úředníci v Lovosicích a později i na krajském úřadě udělali i další chybu.

„Nezahrnuli do stavebního povolení relevantní podmínky ze stanoviska posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Respektive se nevypořádali s tím, proč je do stavebního povolení nezahrnuli,“ řekla Kurešová.

Podle Miroslava Patrika z Dětí Země by měl lovosický stavební úřad zahájit řízení o odstranění staveb, které zřejmě skončí dodatečným vydáním povolení, protože všechno už je postavené.

Rozhodnutí soudu by nemělo ovlivnit dostavbu dálnice do konce příštího roku. Soud naopak zamítl žalobu ekologických aktivistů na zrušení výjimky ministerstva životního prostředí na trasu z Lovosic do Řehlovic.

Autor: Gabriela Hauptvogelová, Tereza Jelínková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever