Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs ČEZ Basketball Nymburk

Během pouhých pěti dnů se Válečníci již podruhé představí v domácím prostředí, kde po sobotním prvním letošním setnutí Ostravy přivítají obhájce titulu z Nymburku. Obhájci titulu a devítinásobní mistři tuzemské nejvyšší soutěže jsou i letos v NBL suverénní a tabulce kralující s bilancí 26 výher a jediné porážky při plusovém skore 2436:1746.

Právě náš celek se jako jediný z celého ligového pelotonu může pochlubit nymburským skalpem! V 19. kole základní části jsme díky výkonu na hranici (možná i nad ní) svých možností v megabouřlivé kulise urvali výhru 80:78 (Sanders 23, Pope 17, Stria 12 – Rančík 17, Benda 14, Naymick 9). „Hlavní byla naše týmová obrana. Je těžké tyto hráče ubránit jeden na jednoho. Proto je třeba si hodně pomáhat a nedávat jim volné střely,“ vypichuje Míra Soukup klíče k výhře nad nymburský gigantem.

I v předchozím špílu v základní části jsme se se Středočechy dlouho drželi na dostřel, ale nakonec nás soupeř přeci jen přetlačil v poměru 72:65 (Benda 17, Nečas 13, Abrams 12 – Pope 20, Alič 13, Soukup 8). Téměř totožný scénář měl i první nadstavbový mač, který pro sebe také nakonec urvali Benda a spol. v poměru 79:66 (Rančík 22, Efevberha 17, Benda 16 – Stria 14, Landa 12, Pope 11).

Kromě „Mattonky“ hraje (či hrál) Nymburk ještě v dalších třech soutěžích. V Poháru České Pošty získali Nymburští již svou devátou nejcennější trofej – ve čtvrtfinále nejprve skolili Kolín (101:68), aby další trojmístný výsledek zaznamenali v semifinále proti Ostravě (100:67); nejvíce sil tak vydal náš aktuální sok ve finále proti Pardubicím, které porazil až po velkém boji 87:83 (Rančík 23, Carter a Pomikálek po 16).

V minulém preview bylo zmíněno nevydařené vystoupení Nymburku v letošním ročníku Eurocupu, kde se s bilancí jedné výhry a pěti porážek musel poroučet již ve skupině a skončil tak před branami play-off. Ve VTB lize schází Středočechům sehrát již jediné utkání na půdě Minsku – ani tento špíl však již nemůže nic změnit na tom, že s bilancí 5 výher a 12 proher již ztratili šanci na postup do vyřazovacích bojů.

Svou derniéru před děčínským kláním si nymburští hráči „odkroutili“ v neděli proti nejbohatšímu evropskému týmu, CSKA Moskva. Před téměř šesti tisícovkami diváků v O2 Areně dlouho srdnatě bojovali o výhru, ale zkušený ruský celek v závěru prokázal svou kvalitu a z „matky měst“ si nakonec odvezl výhru 76:63 (Rančík 26, Efevberha 16, Welsch 8). Může mít dobrý výsledek proti kvalitnímu soupeři pozitivní vliv na psychiku nebo naopak vzal Nymburským hodně fyzických sil? : „Nymburská sezona je docela dlouhá, mají odehráno mnoho zápasů. Ale přesto si myslím, že na tom jsou pořád fyzicky dobře,“ myslí si Soky.

Pohodář děčínské kabiny také rozklíčoval, jaké aspekty nejvíce zdobí hru Ginzburgovy družiny: „Je to rychlý přechod do protiútoku a trojková střelba. Pokud soupeř nebrání na sto procent, jsou schopni dát během minuty tři trojky – a poté už se s Nymburkem těžko hraje, když má dvouciferný náskok.“

Děčínský tým zažil o tomto víkendu vítěznou derniéru, když tedy poprvé v letošní sezoně porazil ostravskou Novou huť – a to díky vydařené druhé půli, respektive posledním sedmi minutám v poměru 83:70 (Jiříček 21, Pope 19, Landa 13). Míra vypichuje klíče k naší sobotní výhře: „V první půlce to na výhru moc nevypadalo, ale pak jsme hlavně zlepšili rotaci v obraně a také posun míče v útoku.“
Nyní už se podle slov děčínského power forwarda všichni moc těší na konfrontaci s elitním českým týmem: „Všichni se na toto utkání moc těšímě a věřím, že odehrajeme dobrý zápas. Silnější soupeř u nás není, takže je to pro nás top zápas.“

Názor BK Děčín
Mgr. Pavel Budínský (hlavní trenér): „Čtvrté vzájemné utkání v letošní sezóně proti Nymburku bude bez pochyby patřit k těm nejobtížnějším, které nás v této sezóně ještě čekají. Jednak proto, že si Nymburk v Mattoni NBL vede zcela suverénně, ale především se dá očekávat, že jediná porážka, kterou zaznamenal 29. prosince loňského roku na naší palubovce, bude dostatečně silnou motivací pro všechny jeho hráče a celý realizační tým. A to je myslím velká odměna a zároveň výzva se s touto situací srovnat. Proto všichni musíme být dostatečně mentálně silní a odolní a pokusit se podat výkon z kategorie mimořádných. Věřím, že vítězství nad Ostravou dodalo mému týmu patřičné sebevědomí a zároveň zesílilo pozvánku na tento duel. Proto očekávám vyprodanou halu skvělých fanoušků, kteří vytvoří pravou domácí kulisu.“

Nejlepší střelci Nymburku v dosavadním průběhu soutěže:
Radoslav Rančík – 13,4 bodu, 5 doskoků a 3 získané fauly na utkání
Michale Efevberha – 11 bodů na zápas
Demond Carter – 9,8 bodu a 5 asistencí na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta