Rubriky
Zprávy

Zvětralý balvan návštěvníky Šaunštejna už neohrozí

Balvan_SaunstejnVysoká Lípa, 8. 2. 2013 – Pracovníci skalní čety Správy Národního parku České Švýcarsko v minulém týdnu odstranili nestabilní balvan nad přístupovou cestou na skalní hrádek Šaunštejn. Pískovcový balvan o hmotnosti zhruba 500 kilogramů byl kvůli vysokému stupni zvětralosti pro návštěvníky nebezpečný. Skalní četa kámen rozebrala za použití bouracího kladiva na drobné kusy, které z cesty posléze odklidila.

“Před každým zásahem do přirozeného vývoje skal pečlivě zvažujeme, zda je skutečně nezbytné takový krok učinit,” říká Jakub Šafránek, geolog Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Šaunštejn navštíví desítky tisíc turistů ročně a balvan se nacházel přímo nad přístupovou cestou. Proto jsme kámen raději odstranili.”

Výstup na skalní hrádek Šaunštejn je díky zásahu bezpečnější. Správa národního parku plánuje také další opatření, která zvýší komfort návštěvníků hrádku. Vstupní část bude rozšířena o dřevěné schody, které přístup usnadní a současně ochrání pískovec před dalším opotřebením. Schodiště začne návštěvníkům sloužit ještě před začátkem hlavní turistické sezóny v červnu letošního roku.

Zdroj: www.npcs.cz