Rubriky
Zprávy

Zpravosajství Policie České republiky

Příběh jednoho skútru
RUMBURK – Rumburští kriminalisté v uplynulých čtyřech měsících pracovali na případu zmizení červeného skútru ze Starých Křečan, který svěřil do užívání svému synovi. Ten ovšem svěřený motocykl předal do rukou dalšího uživatele, jenž svěřený dopravní prostředek dal do zástavy za částku tří tisíc korun. Jak se během vyšetřování policistům podařilo zjistit, zastavitel se na skútru projížděl, ačkoliv měl vysloven zákaz řízení, a tak si podezřelý sedmatřicetiletý muž v úterý pátého února letošního roku vyslechl sdělení obvinění ve věci spáchání přečinu zpronevěry a maření výkonu úředního rozhodnutí, za které může strávit ve věznici až tři roky. Díky pečlivé práci policistů se majitel se svým skútrem přeci jen opět shledal…

Odcizil vůz a pak havaroval
DĚČÍN – V pátek osmnáctého ledna 2013 během půl hodinky před šestnáctou hodinou odpolední odcizil dnes již obviněný šestadvacetiletý výtečník z ústecké ulice na Děčínsku zaparkovaný vůz Citröen Saxo. Jeho majitel nechal stříbrné auto i s klíčky v zapalování svému osudu na zdejším parkovišti, do kterého během chvilky vnikl smělý Děčíňák, které s vozem odjel do Březin, kde se střetl s projíždějícím Jeepem Cherokee. Ihned po srážce z poškozeného vozidla utekl. Majiteli odcizeného a posléze i poničeného auta způsobil škodu ve výši třiceti tisíc korun a sobě svým jednáním uštědřil zkušenost v podobě spáchaného přečinu neoprávněného užívání cizí věci, za který může získat až dvouletý pobyt za mřížemi či vyslovení zákazu činnosti.
… klíčky v zapalování vybízejí k příležitostem, kterým někteří z nás nedokážou odolat, a proto pokusme se býti více obezřetní. Zmiňovanému riziku se dá předcházet i účinnými opatřeními, plynoucí z vlastního přístupu v rámci ochrany vlastního majetku.

Sveden příležitostí
DĚČÍN – Volně odložený mobilní telefon a nepřítomnost jeho majitele v místě odložení je velkou příležitostí pro ty slabší z nás, kteří nedokážou odolávat pokušení přisvojovat si věci, jež jim nepatří. Své slabosti podlehl šestadvacátého ledna letošního roku i čerstvě dospělý mladík z Děčína, který se čtvrt hodiny před druhou hodinou ranní zmocnil v děčínském Sport baru v Masné ulici odloženého mobilního telefonu. Majitele svým jednáním připravil během několika minut nejen o cenné kontakty, ale především o investici ve výši tří tisíc českých korun. Osmnáctiletý nenechavec si v úterý pátého února vyslechl sdělení podezření ze spáchaného přečinu krádeže a jelikož už přešlápl, hrozí mu trest odnětím svobody o v délce d šesti měsíců až do tří let.

Erotika po telefonu
DĚČÍN – Připravil kamarádovi velmi nepříjemné překvapení. Zatímco majitel mobilního telefonu odpočíval v peřinách, vykutálený hostitel vzal bez hostova vědomí jeho telefonní aparát, ze kterého si zavolal na pár erotických linek. Vyúčtování znělo jasně – je nutno zaplatit fakturu za poskytnuté služby, vystavenou na částku sedmnácti tisíc čtyři sta korun. Kdo škodu zaplatí, je v tuto chvíli v jednání. Děčínští strážci zákona pracují na případu s ohledem na možné spáchání přečinu krádeže.

Dostali na „budku“
RUMBURK – V pondělí čtvrtého února 2013 došlo v jiříkovské restauraci v Čapkově ulici k fyzickému napadení místních hostů. Potyčka provázela slovní výhrady, které posléze přerosly ve fyzické napadení dvou zákazníků této restaurace. Osmnáctiletý výtržník si v budoucnu může potkat s přečinem poškození cizí věci a výtržnictví, za které v budoucnu může získat až dvouletý trest odnětím svobody.

Ujel bez placení
DĚČÍN – Začátkem uplynulého týdne si jednadvacetiletý muž z Českokamenicka vyslechl sdělení podezření z přečinu krádeže, které se dopustil v polovině září loňského roku. Na benzínové čerpací stanici v děčínské Benešovské ulici natankoval necelých sedmadvacet litrů benzínu a z místa činu ujel bez placení. Poškozená společnost vyčíslila škodu na jeden tisíc korun. Podmokelští policisté neznámého lapku ustanovili a na jeho kriminální konto připsali další přešlap.

Odnesl jí boty
DĚČÍN – Majitelka dvou párů zimních bot zažila během ranního vypravování do zaměstnání nevítané překvapení. Nic netušící žena si na druhý den ráno neměla co obout, jelikož během noci z osmého na devátého ledna 2013 jí z chodby obytného domu ve Vilsnické ulici kdosi odcizil odloženou obuv. Jak se později ukázalo, jejich zmizení má na svědomí pětadvacetiletý muž z Děčínska. Škoda sedmnáct set korun přivedla podezřelého muže až ke sdělení podezření z přečinu krádeže.

Shořely dveře
DĚČÍN – Hasičský zásah si vyžádalo zahoření vstupních dveří opuštěného rodinného domku na Červeném vrchu v Děčíně. Kolem sedmé hodiny ráno v úterý pátého února letošního roku poničily plameny zárubně dveří i samotné vstupní dveře. Škoda byla vyčíslena na patnáct set korun českých. Událost byla zaznamenána podmokelskými policisty jako přestupek proti majetku, po jehož pachateli se v tuto chvíli pátrá.

Otevřené hrobky
ŠLUKNOV – Šluknovský městský hřbitov navštívil v uplynulých čtrnácti dnech nevítaný návštěvník, jenž se nezalekl kosterních ostatků, ani vyskládaných rakví. Ve snaze získat prospěch, vnikl do dvou tamních hrobek, ve kterých manipuloval s uloženými ostatky. Několik z nich dokonce poškodil. Zda-li se mu podařilo něco ukořistit se doposud policii nepodařilo zjistit, nicméně oznámená událost je šetřena s ohledem na § 359 tr. zákoníku, ve kterém se říká, že kdo neoprávněně otevře hrob nebo hrobku nebo urnu s lidskými ostatky, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. Jak se ukazuje, některým lidem není nic svaté …

Přišla o dávky
VARNSDORF – Zneužila důvěry v občana tohoto státu a zamlčela důležité informace. Ačkoliv každý z nás máme jisté oznamovací povinnosti, třiadvacetiletá žadatelka státní sociální podpory obdržela ze státní kasy částku přesahující patnáct tisíc korun, aniž by oznámila spravujícímu úřadu důležité okolnosti, jimiž zaniká nárok na pobírání dávek. Jelikož tak neučinila, bude nucena vyplacenou částku uhradit zpět a nyní navíc ještě čelí policejnímu šetření s ohledem na podezření ze spáchání přečinu podvodu.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín