Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie auto tyrsovka_alesoFalešný poplach
RUMBURK – Čtyřiadvacátého listopadu loňského roku zavolala třiatřicetiletá žena z Varnsdorfska na linku 112, že v chodbě domu ve Starých Křečanech se rozprostírá kouř. Policisté Krásnolipska, Rumburku a Varsndorfu vyjeli společně s hlídkami SDH a HZS vyjeli prověřit ohlášenou událost, leč tato se nakonec nepotvrdila. Díky falešné zprávě tak vyjelo do terénu na dvě desítky záchranářů, kteří by v případě jiné život ohrožující situaci nemohli zasáhnout díky nezodpovědného přístupu ohlašující ženy. Včera sedmého ledna 2013 byla oznamovatelce nepotvrzené události sděleno podezření pro přečin šíření poplašné zprávy, za něž může soudce uložit trest odnětím svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti.

Nevítaný návštěvník
RUMBURK – Během prvních lednových dnů letošního roku navštívil jeden z bytů panelového domu v ulici Slovenského národního povstání nevítaný host. Do opuštěného příbytku vstoupil násilím a po jeho odchodu se na místě činu nacházely poškozené balkónové dveře. Okradený nájemník, který přišel o část ošacení a lůžkovin, vyčíslil škodu na osm tisíc korun. Policisté z Obvodního oddělení policie v Rumburku šetří případ s podezřením na přečin krádeže a porušování domovní svobody.

Odvezl ho bez svolení
DĚČÍN – Z neděle na pondělí sedmého ledna 2013 zmizelo z parkoviště ve Dvořákově ulici na Děčínsku vozidlo zn. Škoda Octávia modré metalízy, rz 7U2 1680. Majitel, jenž vyčíslil škodu na sto tisíc korun českých, opouštěl svého motorového pomocníka v neděli šestého ledna kolem čtvrté hodiny odpoledne. Když se na místo činu vrátil druhý den ráno, nezbylo mu už nic jiného než kontaktovat policii. Na případu pracují muži zákona z Obvodního oddělení policie Děčín – město.

Přilákal ho notebook
RUMBURK – VW Multivan, zaparkovaný v ulici Na Pěšině v Rumburku, přilákal neznámého vetřelce, který se osmělil a po násilném vniknutí do odstaveného vozu ze zadního sedadla odcizil odložený notebook. Majitel věcí stanovil předběžnou škodu na částku přesahující tři tisíce korun českých. Po pachateli i odcizeném přenosném počítači pátrají policisté v místního policejního oddělení v Rumburku. Za přečin krádeže je možno uložit trest odnětím svobody v délce od šesti měsíců až dvou let.

Posilněn alkoholem balancoval se životem …
DĚČÍN – Děčínští policisté společně s místními hasiči HZS Děčín a záchranáři RZS Děčín vyjeli první lednovou sobotu několik minut před půl osmou večer k děčínskému Tyršovu mostu, kde se po jeho oblouku procházel mladý muž. Dvaadvacetiletý mladík posilněný alkoholem se usadil na vrcholu mostního oblouku a mával na procházející občany. Jak posléze uvedl, za jeho jednáním se ukrývala pouze obliba pobývání ve výškách, nikoliv úmysl ukončit svůj život. Po krátkém vyjednávání se zástupci přítomných složek integrovaného záchranného systému byl odvážný akrobat svezen zpět na zem. Incident se obešel bez újmy na zdraví. Na základě vyjádření lékaře a velitele opatření byla akce v půl deváté večer ukončena.

Odcizil peníze
DĚČÍN – V sobotu čtvrtého ledna letošního roku si ústy děčínského policisty vyslechl sdělení podezření šestatřicetiletý muž, který jednadvacátého prosince uplynulého roku odcizil z volně odložené bundy finanční hotovost ve výši tři tisíce českých korun. Místní lapka neodolal pokušení, a tak na jeho konto prohřešků přibude další přírůstek v podobě přečinu krádeže, za který může získat až pětiletý pobyt za mřížemi.

Nenapravitelný …
DĚČÍN – Obchodní dům v Obloukové ulici na Děčínsku navštívil třetího ledna letošního roku další z nevítaných zákazníků. Krátce po půl páté odpoledne prošel prostorem pokladen šestačtyřicetiletý muž, jenž skončil v rukou ostrahy. Jak se v zápětí ukázalo, měl pod svou mikinou uschované zboží v hodnotě necelých jedenácti set českých korun, za které nezaplatil. Nevítaný návštěvník zdejšího obchodu byl posléze předán místním policistům , kteří mu o chvíli později sdělili podezření z přečinu krádeže. Jelikož muž má za sebou nesplněné resty z minulosti, lze očekávat trest bez podmínky …

Poškozený semafor
ŠLUKNOV – Doprava v Rumburské ulici ve Šluknově byla v uplynulých dnech řízena i za pomoci přenosného semaforu. V pátek čtvrtého ledna v časných ranních hodinách bylo na místní policejní oddělení nahlášeno poškození tohoto dopravního zařízení, které oznamovatel nalezl povalené na místní komunikaci. Pádem přístroje zřejmě došlo k jeho vyřazení z provozu. Kolik bude stát oprava poškozeného zařízení a kdo se skrývá za jeho poničením, je nyní v rukou místních policistů z obvodního oddělení. Policisté oznámení šetří s podezřením na přečin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. V případě, že se některý z nás dopustí poškození veřejně prospěšného zařízení jako je např. semafor či veřejný telefonní automat, může soudce viníkovi uložit trest odnětím svobody až na tři léta .

Ze zahrady zmizel skútr
VELKÝ ŠENOV – V sobotu pátého ledna letošního roku zmizel ze zahrady u rodinného domu v Mikulášovicích zaparkovaný skútr tmavě modré barvy. Majitel přišel jeho ztrátou o patnáct tisíc korun českých. Velkošenovští policisté propátrali přilehlé okolí. Bohužel bez výsledku, a tak vyhlásili pátrání a věc nadále šetří s podezřením na přečiny krádeže a porušování domovní svobody.

Nestačily útéct …
ČESKÁ KAMENICE – Nedaleko komunikace na Polevsko byly pátého ledna odpoledne nalezeny ostatky lesní zvěře. V příkopě u silnice se nacházely zvířecí ostatky, uložené v igelitových pytlích. Ty tam s největší pravděpodobností odhodila osoba, jež má na svědomí nelegální skolení dvou laní, které byly zabity zhruba před týdnem. Odborník, spolupracující s místní policií, určil nejen stáří zabité zvěře, ale vyhodnotil i ztrátu poškozeného mysliveckého sdružení na třicet tisíc korun českých. Vyšetřováním této smutné události v Kytlici se zabývají policisté z České Kamenice.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín