Rubriky
Zprávy

Válečnický ofenzivní tajfun ve třetí čtvrtině smetl po Svitavách i Levice!

Děčínský celek nastoupil do utkání kompletní a „černý Petr“ zbyl opět na pivota Vojtu Čonku. Hostující kormidelník Oleg Meleščenko se pak musel obejít bez trojice Salih Nuhanović, Brian Addinson a Lukáš Bukovič. 

Průběh zápasu:
Děčínští hráči vstoupili do utkání velmi dobře a zkraje 3. minuty po koši Admira Aliče z otočky jsme vedli 6:2. Levice se však z úvodního děčínského náporu velmi rychle oklepaly a postupně začaly „vystrkovat růžky“. Ve 4. minutě bylo srovnáno – 8:8 a v polovině 6. minuty po Simmonsově koši již dokonce hosté byli o čtyři pointy vpředu – 8:12. Sanders a spol. však v dalším průběhu úvodního kvartálu zlepšili obranu a to jim přineslo kýžené ovoce – závěr úvodní desetiminutovky jsme jednoznačně opanovali a díky koši Roberta Landy, trojce Patricka Popea a dvou šestkám Luboše Strii jsme byli v plusu osmi bodů – 24:16.

Ve stejném duchu, jako jsme první čtvrtku zakončili, jsme otevřeli i tu druhou – a vedení si v pohodě udržovali. Zkraje 15. minuty zvyšoval Lukáš Bažant naše vedení dvěma šestkami na 28:20. Astrum se však záhy sedmibodovou šňůrou dostal na dostřel jediného bodu – 28:27 a vyrovnaný byl nakonec celý závěr úvodní půle. V něm se hosté zásluhou Mrvišovy trojky (tento borec nasbíral v posledních dvou minutách první půle hned 9 bodů) dostali dokonce na konci 18. minuty do těsného vedení – 32:33, ale do kabin nakonec šli přeci jen spokojenější borci v bílých dresech díky vedení 38:36.
V úvodní půli byla na straně Válečníků shodně s osmi body nejproduktivnější dvojice Ell Sanders a Luboš Stria (oba si připsali 8 bodů) – v dresu hostí měli nejpřesnější mušku Tomáš Mrviš (9 punktů), kterému zdatně sekundovali Jeremy Simmons s Brandonem Fieldsem, kteří přihodili shodně 8 bodů.

Po změně stran, respektive ve třetím kvartálu, se děčínská družina předvedla v nejlepším možném světle a výkon jako z partesu okořenila i značnou produktivitou. Od stavu 42:39 ve 23. minutě se Válečníci zásluhou šňůry 15:0 korunované košem Admira Aliče z rychlého protiútoku dostali zkraje 27. minuty do osmnáctibodového trháku – 57:39. Nad dvacetibodovou hranici se naše vedení vyhoupilo v polovině 29. minuty po dalším koši agilního Aliho – bylo to 62:41. Tečku za vydařenou a divácky (hlavně z domácího pohledu) atraktivní třetí periodou nakonec udělaly úspěšné dalekonosné projektily z rukou Patricka Popea a Kempa, po kterých svítil na tabuli stav 65:44.

Děčínskou euforii trochu zchladil vydařený nástup Levic do čtvrté čtvrtky, když se rychlými šesti body dostali hosté na rozdíl patnácti bodů – 65:50 – a děčínský kouč si raději vybral oddechový čas. Po něm již děčínští hráči opět zpevnili obranu jako ve třetí desetiminutovce a nepřipustili žádné drama. V polovině 35. minuty se zpod koše prosadil Míra Soukup na 71:52 – ale hlavně: tímto košem překonal hranici 3 000 bodů v děčínském dresu! V závěru špílu dostali šanci ukázat se všichni hráči širší lavičky. Tečku za utkáním nakonec udělal koš power forwarda Jakuba Kaši, který za potlesku více než tisícovky přítomných diváků uzavřel konečný účet utkání na 78:59. 

Body: Alič 15 (dvojky 9/7), Pope 13(+ 5 doskoků; trojky 5/4), Sanders 12 (+ 8 asistencí a 5 získaných faulů; TH 6/6; užitečnost 24), Stria 8 (+ 5 doskoků), Soukup 8, Landa 7 (+ 6 doskoků), Houška 6 (dvojky 3/3), Bejček 3, Bažant, Jiříček a Kaša po 2 – Simmons 13 (10 doskoků – z toho 4 útočné -> double-double), Kemp 13, Mrviš 11, Fields 8 (+ 5 asistencí), Bilič 7 (dvojky 3/3), Marchyn 5, Morávek 1 (+ 6 doskoků), Nuber 1; střelba 3 b.: 14/5 – 22/6;střelba 2 b.: 40/23 – 40/17; TH: 20/17 – 16/7; doskoky: 35:34 (útočné 3:10); fauly: 20:21;ztráty:13:10; týmová validita: 103:58; počet diváků: 1040; nejlepší hráč utkání: Levell Sanders (Děčín).

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Landa, Houška
Levice – Kemp, Fields, Mrviš, Vojtek, Simmons

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský
(Děčín): „Děkuji za gratulaci. Pro nás je to příjemná výhra, protože to je první vítězství nad Levicemi – dosud jsme je v NBL neporazili. Hráče jsem upozorňoval, že se může stát to, co vloni, kdy Levice prohráli v Chomutově, přijeli sem a všichni si mysleli, že další zápas bude pro nás jednoduchý. Nám chvíli trvalo, než jsme si soupeře načetli, dělali jsme tam hloupé chyby – a když jsme získali mírný náskok, tak jsme o něj rychle přišli. My jsme ale věřili tomu, že to nasazení vydržíme celých 40 minut. Nám se povedlo v polovině utkání utáhnout šrouby v obraně – a jakmile se nám to podařilo, dali jsme pár jednoduchých košů z rychlých protiútoků. Třetí čtvrtina tedy byla klíčem stejně jako v utkání ve Svitavách, protože když jsme získali dvouciferné vedení, tak už jsme utkání celkem s přehledem zkontrolovali. Myslím, že jsme byli aktivnější a vydrželo nám to celých 40 minut – a to byl ten důvod, proč jsme dnes Levice porazili.“ 

Oleg Meleščenko (Levice): „Gratuluju k vítězství. My jsme se také snažili, ale když se podívám na rozdíl bodů hráčů z lavičky, tak si říkám, že jsem udělal chybu ve třetí čtvrtce, když jsem dal důvěru těm střídajícím hráčům, neboť jim zatím věřím víc než oni sami sobě. My jsme byli na tento zápas dobře připraveni, nic na tom neměnila naše porážka v Ústí. Mohli bychom se vymlouvat, že nemáme tři hráče, ale to také nebyl důvod. Vy (směrem k trenéru Budínskému) jste dnes hráli výborně. Nasazení bylo mnohem větší než u nás. Jediné, co mohu říct, je pogratulovat – a my máme ještě hodně na čem zamakat a také vrátit do života hráče, kteří nám chybí.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta