Rubriky
Zprávy

Herny platí kulturu. Bojí se o výnosný byznys?

hazard_alesoProvozovatelé heren přispěli na rozsvěcení vánočního stromku 30 tisíci v době, kdy radnice jedná o možném zmírnění vyhlášky, která má do dvou let z Děčína vymýtit hazard.

Šest sponzorů z řad provozovatelů heren a hospod s automaty se podílelo na loňském rozsvěcení vánočního stromku v Děčíně. Celkem přispěli 30 tisíci korun. Nejvíce na městskou akci připutovalo od firmy Petr Masojídek. Tato firma má rozmístěné automaty po celé republice.

Kromě pražské firmy Petr Masojídek, která má podle obchodního rejstříku sídlo na Václavském náměstí, přispěla také děčínská firma Zona – A a V. I. V. DC. Ta sídlí v Bohušovicích nad Ohří. V minulosti ale měla své sídlo na Labském nábřeží v Děčíně. Obě firmy, mající podle obchodního rejstříku v náplni hostinskou činnost, přispěly šesti tisíci. Stejnou částku přidali i jejich majitelé. Jan Vlček je jedním z majitelů 
V. I. V., Roman Barcal je pak podle obchodního rejstříku společníkem v Zoně A.

„Velmi nás to překvapilo, nevšiml jsem si, že by tyto firmy a tito lidé dříve nějak podporovali dění ve městě,“ říká lídr Volby pro město a děčínský radní Valdemar Grešík.

Přestože donátoři této kulturní akce se podílejí na hazardu ve městě, nepatří podle odborníků mezi ty nejproblémovější. O mnoho horší pověst mají například vietnamské herny, ve kterých jejich klienti velmi často prohrávají sociální dávky.

Děčínský magistrát se ke sponzorským darům na rozsvěcení vánočního stromku nechce vyjadřovat až do doby, než proběhnou koaliční jednání ohledně nové městské vyhlášky. Ta má regulovat provozování hazardu. Podle její současné podoby by z Děčína měly do dvou let zmizet veškeré automaty. To chce ale část děčínské radnice změnit. Podle informací Děčínského deníku sponzory sehnalo jedno ze soukromých rádií.

Celý článek na www.decinsky.denik.cz/zpravy_region/herny-plati-kulturu-boji-se-o-vynosny-byznys-20130108.html