Rubriky
Zprávy

Do zoo si v roce 2012 našlo cestu přes devadesát tisíc návštěvníků

zoo 135Více než devadesát tisíc lidí zavítalo za loňský rok do děčínské zoologické zahrady. Vyplývá to ze statistik, které si zoo dlouhodobě vede. Za posledních padesát let jde o třetí nejvyšší návštěvnost. Úspěšnější byla zoo pouze v letech 1972 a 2011, kdy si za zvířaty na Pastýřskou stěnu našlo cestu zhruba o tři tisíce lidí více. Nejsilnějšími měsíci byly tradičně ty prázdninové – červenec a srpen, které přilákaly téměř sedmatřicet tisíc příchozích. Naopak nejslabším měsícem byl leden s pouhou tisícovkou návštěvníků. V porovnání s rokem 2011 si zoo vedla velmi slušně i v měsících květen a červen. V meziročním srovnání vyšla návštěvnost v těchto měsících zhruba o 5 tisíc vyšší. Nejúspěšnějšími akcemi loňského roku byla Dětská zoo a Strašidelná zoo.

Na co se mohou návštěvníci těšit letos?
Nejdůležitější dobrou zprávou je, že navzdory zvýšení DPH, děčínská zoologická zahrada v letošním roce nezdražuje. Ceny vstupného i permanentních vstupenek zůstávají na stejné výši. Drobné změny nastanou pouze dvě. První se bude týkat změny v otvírací době v měsíci říjnu, kdy se zoo rozhodla vyjít vstříc návštěvníkům a ještě relativně dobrému počasí a v tomto měsíci nechá své brány otevřené o hodinu déle. Druhá změna nastane v posunu speciální slevové podzimní akce, kdy po celý jeden měsíc mohou návštěvníci do zoo za pouhou padesátikorunu (dospěláci), děti pak za třicet korun. V letošním roce byl tento akční měsíc změněn z října na listopad.

Co se týče novinek u zvířat, tak se mají návštěvníci na co těšit! Zoo během roku 2013 očekává příjezd nového zvířecího druhu. Návštěvnickým tahákem by se měl stát tapír jihoamerický. V současné době pro něj zoo buduje expozici po babirusách celebeských. Nový zvířecí druh by zde měli návštěvníci vidět už v první polovině roku. V souvislosti s jeho importem připravuje zoo soutěž pro školy. V jejím rámci dostanou školáci za úkol vytvořit marketingový plán k přivítání tapíra v děčínské zoo. Zajímavé nápady budou u příležitosti slavnostního otevření expozice realizovány.
Kompletní rekonstrukci čeká průlezový hrad v dětském areálu. Na své si tedy přijdou i nejmenší návštěvníci. Přestavby se na sklonku roku dočkalo i parkoviště u zoo, takže i to je příjemnou novinkou pro všechny, kdo se na prohlídku zoo chystají. Nezpevněný lesnatý povrch nahradila zatravňovací dlažba.
Kalendář akcí děčínské zoo taktéž slibuje mnoho zajímavého. Zařazeny v něm jsou nejen oblíbené již tradiční akce, ale i několik novinek. Návštěvníci by si ale rozhodně neměli nechat ujít dubnovou akci Startujeme!, na které zoo představí hlavní novinky tohoto roku. Zajímavou akcí bude naříklad i srpnová akce nazvaná Na divokém západě, kdy si budou moci příchozí užít odpoledne plné zábavy v kovbojsko-indiánském stylu. Kompletní kalendář akcí je již nyní k dispozici na www.zoodecin.cz.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.