Rubriky
Zprávy

Vandalské činy měly na svědomí nezletilé děti

Několik případů vandalství se podařilo v uplynulých dnech vyřešit děčínským strážníkům. Pachatele hlídky městské policie zadržely hned při činu. Ve většině případů ale nejde o trestně odpovědné osoby. Vandalské činy měly na svědomí i dvanáctileté děti. Právě nezletilci, kteří se dopouštějí protiprávního jednání různého druhu, se ve statistikách městské policie objevují stále častěji.

V prvním případě šlo o devatenáctiletého sprejera, který poškodil budovu a chodník barvou. Mladík tak může počítat s obviněním z
trestného činu poškození cizí věci. V druhém případě se vandalství dopustily teprve dvanácti až čtrnáctileté děti. „Strážníci na základě oznámení občana z Boletic zadržely tři chlapce, kteří se bavili tím, že rozbíjeli u činžovního domu skleněné výplně a znečistili okna jogurtem,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Dodal, že v posledním případě dvě děvčata ve věku šestnáct a třináct let rozbila vybavení železniční stanice a poškodila venku stojící vozidlo. „Všechny zjištěné případy jsme samozřejmě v souladu se zákonem předali Policii ČR,“ dodal Horák.

Primátor František Pelant vidí za podobnými činy selhání rodičů, kteří se svým dětem nevěnují v dostatečné míře nebo dokonce vůbec. „Lidé nás na jednu stranu žádají o zvýšený dohled v mnoha lokalitách, na stranu druhou často zjišťujeme, že řešením by bylo právě to, aby si rodiče plnili řádně své povinnosti. Bohužel, tam kde selže rodinná výchova je ze strany strážníků či policistů těžké situaci napravit,“ vysvětlil primátor. Zdůraznil, že v případech poslední doby nešlo o děti ze sociálně vyloučených rodin. „Lidé často obviňují ze všech nepravostí sociálně vyloučené či, jak se často říká, nepřizpůsobivé. Občas je ale potřeba zamést si před vlastním prahem a k bezpečnosti přispět právě důslednou výchovou svých dětí,“ dodal primátor.

Zdroj: MP Děčín