Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs ČEZ Basketball Nymburk

cez-basketball-nymburkV posledním ligovém klání v tomto kalendárním roce čeká na děčínské fanoušky opravdu předsilvestrovská lahůdka, když v rámci 19. kola přivítáme na svém hřišti obhájce titulu z Nymburka. A ten zatím v dosavadním průběhu MNBL budí respekt, když během sedmnácti kol ještě nepoznal hořkost porážky a jednoznačně tak vévodí tabulce!

Stejně jako v loňské sezoně se i letos Středočeši zapojí hned do čtyř soutěží – kromě tuzemské ligové scény již bojují na dalších dvou frontách, a to ve VTB lize a Eurocupu; kromě toho na svěřence Rona Ginzburga čeká ještě Pohár České Pošty, ve kterém obhajují loňské prvenství.

Ve VTB lize zatím odehráli Benda a spol. 9 zápasů, ze kterých čtyřikrát vyšli jako vítězové a pětkrát prohráli. V aktuální tabulce tak opanují 7. příčku; pro postup do play-off však musí skončit nejhůře na 6. místě, což bude kvůli složitému losu v závěru soutěže velmi těžký úkol… V Eurocupu slaví Nymburští úspěch, když se jim podařilo probojovat díky 2. místu ve skupině do skupiny Last 16.

V nymburském kádru došlo během této sezony také k řadě rošád. Do Opavy se vrátil ex-reprezentační křídelník Ladislav Sokolovský – a dále odešli ještě Oliver Tot, Aubrey Coleman a Christos Tapoutos. Na jejich místa klub angažoval posily se zvučným jménem – rozehrávače Demonda Cartera, svého bývalého top pivota a MVP MNBL Radoslava Rančíka a také reprezentační křídlo a druhého Čecha, který okusil nejslavnější soutěž světa NBA, tedy Jiřího Welsche!

Nelze však opomenout ani fakt, že v nymburském týmu působí dvojice, která ještě v loňském ročníku pomohla Válečníkům k nejúspěšnější sezoně v historii klubu (pohárovému stříbru a ligovému bronzu) – tedy Pavel Houška a Tomáš Pomikálek, kteří budou mít bezpochyby obrovskou motivaci se v ČEZ Sportcentru předvést v co nejlepším světle! Ligový průměr „Houšmana“ je 15,6 minuty a a 7,1 bodu a u „Pomiho“ je to 15,4 minuty a 5,7 bodu na zápas.

V úvodním letošním klání jsme devítinásobného českého mistra na jeho kurtu potrápili a ještě ve 37. minutě byli pozadu o pouhé o dva punkty! Nakonec však naši hostitelé překvapení nedopustili a připsali si výhru 70:62 (Benda 17, Nečas 13, Abrams 12 – Pope 20, Alič 13, Soukup 8).

V posledním předvánočním klání, které bylo zároveň také derniérou na zápas s Děčínem, zvítězil Nymburk doma nad Ústím v poměru 97:61 (tahouni NBK: Rančík 17, Benda a Houška po 13). Válečníci bohužel dvoubodový sukces neslavili, když podlehli Kolínu na jeho půdě – 79:86 (Sanders 22, Sedmák 18, Pope 14).

Top skóreři soupeře v dosavadním průběhu Mattoni NBL:
Radoslav Rančík – 12,7 bodu a 5 doskoků na utkání
Michael Taylor – 11,4 bodu na zápas
Jiří Welsch – 10,3 bodu na utkání; střelba 2 b. 61,4%

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta