Rubriky
Sport Zprávy

Ani napotřetí jsme letos v derby nezaváhali. Tentokrát to odskákal Chomutov!

BK decinOba trenéři měli v utkání k dispozici kompletní dvanáctku hráčů – na děčínské straně tak stejně jako v minulých zápasech zůstali mimo sestavu mladíci Vojtěch Čonka a Jakub Kaša.

Průběh zápasu:
Válečníci vstoupili do utkání naprosto famózním způsobem – po pěti bodech Luboše Strii a koši Ella Sanderse jsme již v polovině 3. minuty vedli 7:0. Levharti se sice čtyřmi body přiblížili na dostřel jediné trojky, ale následná děčínská šňůra 7:0 korunovaná košem Admira Aliče nám zajišťovala v 6. minutě dvouciferné vedení – 14:4. To jsme si nakonec udrželi až do konce úvodní periody, kterou uzavřel košem Rubin – 19:8.

Děčínský „koncert“ pokračoval i ve druhé periodě a náskok svěřenců Pavla Budínského stále narůstal. V polovině 14. minutě po trojce exchomutovského Patricka Popea se vyšplhalo přes dvacetibodovou hranici – 31:10; a na konci minuty 16. po dvojce Aliho zářil na tabuli stav 42:16. Děčínští fanoušci aplaudovali efektním i efektivním akcím děčínské družiny, která se po dvou porážkách za sebou ukázala v úplně jiném světle! Skvělou úvodní dvacetiminutovku nakonec uzavřel symbolicky dvěma úspěšnými šestkami Ell Sanders, které zaokrouhlily naše vedení na 50:23.

Ve zmiňovaných kláních s Pardubicemi a Prostějovem ztratili Sanders a spol. šanci na výhru zkraje druhé půle, ale tentokráte žádné zdramatizování nepřipustili a nad Chomutovem měli stále jasnou převahu, kterou dokázali vyjádřit i svou produktivitou. V polovině 26. minuty prohnal síťkou trojku Peter Sedmák a náskok borců v bílém se blížil čtyřicetibodové hranici! – 67:30. I když tuto hranici jsme nakonec nepřekonali, do závěrečného kvartálu jsme šli s luxusním pětatřicetibodovým náskokem – 74:39.

V poslední čtvrtce řádné hrací body dostali v našem týmu velký prostor na hřišti i hráči širší lavičky, pro které je každá odehraná minutá v ostrém klání velmi cenná. I když se hostující družině podařilo ve 34. minutě po jedné šestce Fieldse „stáhnout“ manko na třicetibodovou hranici – 77:47, tak na přelomu 36. a 37. minuty si „and one“ připsal agilní Honza Jiříček a rázem to bylo znovu o pětatřicet – 82:47. V úplném závěru si sice podařilo Chomutovu pár bodíků z našeho náskoku umazat, ale i přesto jsme ovládli již třetí letošní derby – a to zatím nejjasnějším výsledkem v poměru 88:58.

Body: Sedmák 21, Jiříček 20 (+ 6 doskoků; střelba 2 b. 10/9), Stria 10 (trojky 3/2), Alič 10, Pope 9 (+ 7 asistencí), Landa 5 (+ 4 získané fauly a 9 doskoků – z toho hned 7 útočných!), Houška, Sanders a Soukup po 4, Bažant 1 (+ 5 doskoků) – Glover 12 (+ 6 doskoků, 7 asistencí a 8 F+), Fields 10, Žampach 9, Pecka 8 (+ 7 doskoků), Hanzlík a Staněk po 5, Bosák 3, Halada a Rubin po 2; střelba 3 b.: 17/5 – 11/3; střelba 2 b.: 54/29 – 47/19; TH: 23/15 – 18/11; doskoky: 43:25 (útočné 17:7!); fauly: 20:21; ztráty:18:18; týmová užitečnost: 108:46; počet diváků: 880; nejlepší hráč utkání: Jan Jiříček (Děčín).

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Landa, Houška
Chomutov – Glover, Bosák, Hanzlík, Fields, Pecka

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín): „Děkuju za gratulaci a chci pogratulovat svým hráčům za to, jak to utkání uchopili. Myslím, že jsme rozbili hru Chomutova hned od začátku. Vytvořili jsme si dostatečný náskok v prvním poločase a pak už jsme mohli prostřídat sestavu, což se mi líbilo. Myslím, že se na naší hře ukázalo, že konsolidovanost našeho týmu, který spolu teď tři týdny pracuje, se posunula na vyšší úroveň na obou polovinách hřiště. Pravda taky je, že soupeř moc nekladl odpor. V okamžiku, kdy jsme začali nabírat na obrátkách a vyhrávali jsme 37:14, tak bylo zřejmé, že zápas vyhrajeme. Jsem potěšen výkonem, ale nechci ho přeceňovat. Nicméně výkon byl takový, jaký jsme si představovali. Dobrá obrana, pestrý útok – obzvlášť na to, že jsme se často objevovali v sestavě, která spolu moc často nehraje. Diváci taky mohli vidět naše mladé tváře. Dva body pro nás jsou velmi důležité.“

Tomáš Eisner (Chomutov): „Chci pogratulovat domácím k výkonu a ke zcela zaslouženému vítězství. Z naší strany dnes první poločas opět hraničil s trapností – jako už poněkolikáté ve venkovních zápasech. Nevím, čím to je, ale náš výkon venku je bojácný a ustrašený jak na obranné, tak na útočné polovině. Oproti domácím zápasům venku hrajeme špatně a sám si teď neumím odpovědět, čím to je.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta