Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Ukradené balíčky skončily v lesíku
VARSNDORF – Pár dopisů v její pošťácké brašně mělo poputovat i do schránek v Edisonově ulici na Varnsdorfsku, a tak se paní pošťačka vydala zařizovat svěřené. Svůj bicykl zanechala bez dozoru a to se jí bohužel vymstilo. Sedmnáctého září letošního roku z něj zmizela taška s balíčky. Když se po chvilce ke svému jízdnímu kolu vrátila, taška už byla pryč. Poničené balíčky byly nalezeny v nedalekém lesíku a pachatel nikde. A tak se rozpoutal kolotoč policejního vyšetřování, na jehož konci se objevil třiadvacetiletý mladík z Varnsdorfu, který využil nestřeženého okamžiku ve svůj prospěch. Poškození vyčíslili škodu na osmnáct set šedesát korun českých. Nenechavý lapka se již v těchto dnech zpovídá z přečinu krádeže.

Nevydařená krádež
VARNSDORF – Koncem letošního srpna vklouzli do neuzamčené dřevěné kůlny na pozemku v Janáčkově ulici ve Varnsdorfu. Dvojice výtečníků si přišla pro zahradní nářadí a nábytek, který se nacházel uvnitř. Leč byli zaskočení policejní hlídkou, která je v místě činu překvapila. Spravedlnost dochází svému naplnění a nenechavcům bylo devátého listopadu doručeno sdělení obvinění z přečinu krádeže a porušování domovní svobody. Obviněná osmadvacetiletá žena zůstává zatím na svobodě. Obviněný jednatřicetiletý muž se díky svým přešlapům z minulosti nachází ve věznici, a tak se jeho stíhání bude ubírat jiným směrem. Oba byli navíc v době svého nekalého počínání pod vlivem omamné návykové látky.

Použila nůž
DĚČÍN – Včera odpoledne si ústy policejních inspektorů vyslechla sdělení podezření z přečinu poškození cizí věci pětapadesátiletá žena z Děčína, jež má na svědomí propíchanou pneumatiku a poškození laku odstaveného vozidla Seat Toledo v Želenicích. Za jejím počínáním jsou osobní neshody s majitelem vozidla, který vyčíslil škodu na necelých jedenáct tisíc korun českých.

Spočitali mu to
VARNSDORF – Tři prohřešky proti trestnímu zákoníku spáchané během čtrnácti dnů. Na přelomu října a listopadu letošního roku přivedli dvaadvacetiletého mladíka až k návštěvě policejního oddělení ve Varnsdorfu. Nejprve nevítaně zavítal do místní autoopravny, odkud si odnesl věci v hodnotě přesahující částku sto sedmdesáti tisíc korun českých. Kromě jiného i autogenní soupravu a různé druhy pracovního nářadí. Třetího listopadu natankoval u BČS ve Studánce necelých čtrnáct litrů benzínu a ujel bez placení. Společnosti nabízející pohonné hmoty tak způsobil škodu pětseti českých korun. Ještě téhož dne se stačil přivést do stavu vylučujícím bezpečnou jízdu motorovým vozidlem, do kterého nastoupil i přes to, že požil alkoholické nápoje, nastartoval a skončil srážkou s dopravní značkou v Mladoboleslavské ulici. Ani to mu nestačilo, a tak se pustil do naprosté devastace nabouraného vozu. Zatímco střízlivěl, policisté z místního oodělení všechna oznámení zpracovala a výtržník se během tohoto týdne sešel se sdělením přečinu krádeže a ohrožení pod vlivem návykové látky. Muži hrozí až několikaletý trest odnětím svobody.

Zaskočeni policisty
RUMBURK – Mysleli si, že to vyjde, leč nevyšlo. Nemile překvapena byla dvojice nenechavců ze Šluknovského výběžku, které oslovilo zaparkované Seat Toledo ve Školní ulici na Rumbursku. Pomocí své zručnosti se dostali až dovnitř vozidla, které se snažili odcizit. Ovšem policie byla rychlejší a oba povedené ptáčky zadržela a převezla z místa činu přímo do policejní cely. Teď se oba zpovídají z přečinu krádeže. Majitelka poškozeného vozidla vyčíslila škodu na osm tisíc korun českých.

Místo čokolád cela
VARNSDORF – Zřejmě má rád sladké, což ho přivedlo ke krádeži devíti kusů mléčné čokolády, které u něj nalezla ostraha obchodu. Nevítaný zákazník se tak pokoušel obchodníky připravit o částku dvě stě patnácti českých korun, což se neobešlo bez dohry. Z Pražské ulice na Varsndrofsku putoval rovnou do policejní cely, ze které vyšel s vroubkem v podobě sdělení z přečinu krádeže, která mu „obohatí“ jeho rejstřík trestů. Smělému třicátníkovi tak hrozí peněžitý trest a až tříletý pobyt za mřížemi.

Hlavně bezpečně
DĚČÍN – Před děčínskou zologickou zahradou byl ještě před pár dny zpomalovací práh. Měl za úkol krotit přijíždějící návštěvníky v bujarém pohybu před branami místního zooparku. Ovšem zmizel a v pondělí dvanáctého listopadu místo jeho posledního výskytu navštívili zdejší strážci zákona. Ty si posvítí na všechny možné okolnosti jeho zmizení… Z pokladny města se tímto nelibým skutkem ubyla částka 5.220,- Kč. Neobjevil se právě ve vašem okolí nově položený třímetrový zpomalovací práh ?

Poničená zahrada
DĚČÍN – V Nebočadech na Děčínsku došlo v polovině června letošního roku k nevítané úpravě vzrostlého stromoví. Na zahradě místní restaurace Lucerna byly pokáceny přes dvě desítky pětimetrových tújí. Několika dalším byla upravena špička a o své místo pod sluncem byl připraven i vzrostlý červený javor. Jejich majitel vyčíslil škodu na třiadvacet tisíc korun. Zda-li došlo k neoprávněnému zásahu do práv oznamovatele či nikoliv je nyní předmětem další policejní práce, na jejímž konci se může objevit přečin poškození cizí věci.

Zákrok se zbraní
KRÁSNÁ LÍPA – Dnešního dne třináctého listopadu 2012 v časných ranních hodinách vykonávala hlídka varsndorfských policistů dohled nad silničním provozem na ulici Čs. Letců ve Varsndrofu. Projíždějící Škoda Octávia byla pokynem policisty vyzvána k zastavení. Řidič ovšem na výzvu policisty nereagoval a ve své jízdě pokračoval směrem ke Krásné Lípě. I zde se o jeho zastavení pokoušela policejní hlídka místního obvodního oddělení. Ovšem ani tu nepovažoval neukázněný řidič za dostatečnou, a tak byli přítomní policisté nuceni použít služební zbraň. Varsndrofskou ulicí na Krásnolipsku se tak dnes krátce po půlnoci ozvalo několik výstřelů, které skončili v kolech vozu, který konečně zastavil. Muž ve vozidle odmítal vystoupit z vozu, a tak byl přítomnými strážci zákona vyjmut a zadržen. Jak posléze ukázal Drägerův přístroj, sedmačtyřicetiletý obyvatel Šluknovského výběžku byl pod vlivem alkoholu. Za zmiňované přestupky na úseku porušení pravidel silničního provozu hrozí viníkovi pokuta ve výši od pětadvaceti do padesáti tisíc korun českých.

Vzduchem létal vrtulník
VELKÝ ŠENOV – V pátek devátého listopadu v pozdních nočních hodinách došlo na území velkošenovského policejního revíru k pronásledování vozidla MV Multicar s cizí poznávací značkou. Policisté sousedního státu pronásledovali ukradené vozidlo i s jeho řidičem až na území našeho státu, kde se vykutálenému chmatákovi podařilo zmizet v místních lesích na Mikulášovicku. Odcizené vozidlo bylo policisty nalezeno nedaleko státní hranice, bohužel po řidiči se slehla zem. Pronásledovaný vůz byl odcizen v obci Sebnitz téhož dne a téměř v zápětí bylo pronásledováno tamními strážci zákona. Do pátrací akce po zloději byl nasazen nejen policejní vrtulník, ale i psovod. Pátrání se zúčastnili i policisté ze Šluknova, Rumburku a Velkého Šenova. Bohužel pachatele se do současné chvíle nepodařilo zadržet.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín