Rubriky
Sport Zprávy

Po prohře v Levicích odjíždíme i z opavského tripu s prázdnou…

Opavský kormidelník Petr Czudek měl sice k dispozici celou dvanáctku hráčů, ale ze základní osy týmu scházeli rozehrávač Radim Klečka a pivot Branislav Brliť; kromě nich ještě absentoval mladý křídelník Kryštof Vlček. Na straně Děčína nenastoupila podkošová dvojice Míra Soukup – Vojta Čonka, kteří jsou v rehabilitaci po zranění. Naopak velmi pozitivní zprávou byl návrat jak Luboše Strii po jednozápasové absenci, tak po dlouhé době i kapitána Jakuba Houšky! V dresu Válečníků se navíc poprvé představil forward Jakub Kaša, který přišel z prvoligového Liberce.

 

Průběh zápasu:
Právě (nejen fanoušky) dlouho vzývaný návrat děčínského kapitána jako by vliv našim hráčům do žil novou krev a po vyrovnaných úvodních třech minutách, po kterých byl stav 6:6, převzali jednoznačně iniciativu do svých rukou. Díky šňůře 10:0 korunované košem Admira Aliče rázem svítil na konci 5. minuty na tabuli stav 6:16. Dvouciferné vedení jsme si udržovali po celý průběh úvodního kvartálu a nic na něm nakonec nezměnil ani Šiřinův koš tři vteřiny před sirénou, kterým úvodní desetiminutovku uzavřel na 19:29.

V podobném duchu, jakým se prezentovali v úvodní desetiminutovce, vstoupili svěřenci Pavla Budínského i do druhé periody a ještě zkraje 13. minuty vedli dvanáctibodovým rozdílem – 21:33. V dalších třech minutách však Sandersovi a spol. úplně vyschnul střelecký prach, což Slezané zužitkovali a sérií 12:0 korunované trojkou Dokoupila srovnali na začátku minuty 16. na 33:33. Z této nepříjemné ztráty pohodlného vedení se naši hráči naštěstí rychle oklepali a na přelomu 18. a 19. minuty jsme byli po koši Petera Sedmáka v plusu šesti bodů – 36:42. Hostitelům se do konce prvního poločasu podařilo jeden bodík umazat, takže do kabin se nakonec odcházelo za stavu 44:39 pro Děčín.

Po změně stran jako by Válečníci byli ještě myšlenkami v šatně – domácí na ně vyrukovali zostra a osmi body v řadě otočili během necelých čtyř minut na 47:44. Druhá „čtyřminutovka“ však byla z pohledu Opavy střelecky úplně hluchá, čehož jsme bohužel dokázali využít „pouze“ ke zisku těsného vedení, které však na konci 27. minuty smazal košem na 49:49 Sokolovský. Už to vypadalo, že v mírném plusu nakonec přeci jen půjdou do závěrečné čtvrtiny Děčíňáci, ale proti byl exostravský Palát, jehož závěrečná trojka srovnala průběžný stav, který platil po třiceti minutách, na 55:55.

Právě Palátova dalekonosná trefa jako by Czudkovu ekipu nakopla a ta postupem času ve čtvrté periodě získávala čím dál pevněji půdu pod nohama. Tento fakt se začal brzy projevovat i na skóre, které hrálo do karet Šiřinova a spol.; ve 34. minutě prohnal síťkou další trojku Dokoupil – 62:57 a v polovině minuty 37. již na devět bodů vyšponoval vedení svého celku Blažek – 71:62. Naši hráči se v závěrečných minutách snažili s výsledkem ještě něco udělat, ale na více jak šest bodů se jim bohužel již přiblížit nepodařilo… Tečku za utkáním tak nakonec udělal trochu symbolicky top skórer celého klání Jakub Blažek, jehož dva úspěšné trestné hody uzavřely účet zápasu na konečných 79:67 pro Opavu…

Základní sestavy:
Opava – Šiřina, Tóth, Sokolovský, Blažek, Dihel
Děčín – Pope, Stria, Bažant, Landa, Sedmák

Body: Blažek 23 (+ 5 doskoků a 8 získaných faulů), Dokoupil 15 (trojky 6/3), Šiřina 14 (+ 8 doskoků), Sokolovský 10 (+ 6 doskoků i získaných faulů), Miklóšik, Tóth a Palát po 4, Vaňák 3, Dihel 2 – Sedmák 23 (+ 6 získaných faulů), Stria 14 (+ 6 doskoků), Pope 9, Alič 8, Sanders 7, Houška 4 (+ 5 doskoků), Landa 2 (+ 6 doskoků); střelba 3 b.: 19/6 – 21/6; střelba 2 b.: 41/22 – 38/18; TH: 24/17 – 16/13;doskoky: 32:32 (útočné 7:7); chyby: 18:3; ztráty: 6:13; týmová užitečnost: 95:55. 
Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz 
Foto: Roman Valenta