Rubriky
Sport Zprávy

K výhře nad Svitavami nás nasměroval všudybyl Lubo a také vydařená druhé půle

BK Děčín vs Tuři Svitavy – 79:62 (19:21 37:36 59:49)
Děčínský kormidelník Pavel Budínský se v utkání musel obejít bez podkošového dua Míra Soukup – Jakub Houška; dva hráče postrádal i kouč Východočechů Lubomír Růžička, když na sever Čech nepřicestovali s týmem Petr Andres a Jan Špaček. 

Průběh zápasu:
Válečníci vstoupili do utkání famózně a i zásluhou pěti bodů Petera Sedmáka se již zkraje 3. minuty dostali do sedmibodového náskoku – 9:2, takže hostující trenér si velmi brzy svolal své ovečky k první poradě. Po svitavském time-outu tlak našeho celku ustál a hosté se postupně dostali do kýženého rytmu – nejprve snížili na 9:6 a v polovině 5. minuty po Deloachově nájezdu to bylo již jen 11:10. V 7. minutě po smeči Honzy Jiříčka jsme sice utekli na 15:10, ale závěr úvodního kvartálu měli jednoznačně ve své gesci Miloš a spol., kteří byli po první čtvrtce v plusu dvou bodů – 19:21.

Začátek druhé čtvrtky byl stejně jako v té první z děčínské strany výborný – za více než čtyři minuty hry jsme Turům povolili pouhé dva body, sami jich naopak přidali devět a na začátku 15. minuty tak po trojce Luboše Strii svítil na tabuli stav 28:23, který nenechal chladným hostujícího kouče a ten si vyžádal další time. A stejně jako v první čtvrtce jako by domluva jeho svěřence nabila novou energií, jelikož na konci 17. minuty srovnával Harčár na 30:30. V závěru první dvacetiminutovky jsme se sice dostali do pětibodového náskoku, ale tři vteřiny před sirénou prohnal síťkou trojku Sedlák a určil poločasový stav na 37:36 pro Děčín.
V první půli natočilo na děčínské straně nejvíce bodů trio Alič, Jiříček a Landa (všichni shodně po šesti) – na straně Turů byli nejvíce vidět pivoti Jakub Sedlák (8 punktů) a Pawel Mróz (6).

Po změně stran se na děčínském kurtu odehrával vyrovnaný špíl; i když se našemu celku podařilo zásluhou Petera Sedmáka odskočit v polovině 25. minuty na šestibodový rozdíl – 45:39, tak hosté neznervózněli a po úmyslném faulu Lukáše Bažanta proměnil v minutě 27. dvě šestky Moravec, kterými srovnal průběžné skóre na 47:47. Během následujících devadesáti vteřin však děčínská ekipa díky šňůře 7:0 korunované další trojkou Luboše Strii utekla Východočechům na sedm bodů – 54:47. Do konce třetí čtvrtky jsme svůj náskok navýšili dokonce na dvoucifernou hodnotu, takže po třiceti minutách platil stav 59:49.

Dvoumístné vedení jako by na Sanderse a spol. mělo blahodárný účinek! Bodový účet závěrečné čtvrtiny řádné hrací doby otevřel pěti body v rozmezí 13. minuty Admir Alič a naše vedení se rázem vyhouplo na 64:49. Tentokráte se již ani po oddechovém čase Svitav obraz hry nezměnil; nejprve se v závěru 34. minuty blýsk „and onem“ Luboš Stria – a když na něj vzápětí navázal další dalekonosnou trefou Admir Alič (a to dokonce po učebnicově sehraném protiútoku!), bylo za stavu 72:49 o vítězi téměr rozhodnuto. V závěru utkání dostali šanci předvést se i mladíci Honza Bejček či Lukáš Linhart, kteří si v závěru užívali přímo na kurtu skandovaný potlesk tribun, který si naši hráči hlavně za druhou půli zasloužili! Válečníci si tak právě díky vydařenému druhému poločasu připsali do tabulky další dva body po výhře nad Svitavami v poměru 79:62. 

Body: Stria 15 (+ 7 doskoků, 8 asistencí, 4 zisky, 5F+ ; užitečnost 29), Sedmák 15, Alič 14, Jiříček 10, Landa 9 (+ 3 bloky; střelba 2 b. 5/4), Bažant 5 (+ 7 doskoků), Pope 5, Sanders 4 (+ 4 asistence), Bejček 2 – Harčár 10 (+ 8 doskoků), Macela 10, Moravec 9, Deloach 8 (+ 7 doskoků, 5 asistencí a 8F+), Sedlák 8, Mróz 6 (+ 7 doskoků), Miloš 5, Šindelář 4, Teplý 2; střelba 3 b.: 16/6 – 17/7; střelba 2 b.: 49/24 – 36/16; TH: 14/13 – 14/9; doskoky: 31:32 (útočné 9:7); chyby: 21:18; ztráty: 11:22; týmová užitečnost:102:59!; nejlepší hráč utkání: Luboš Stria (Děčín); počet diváků: 1020.

Základní sestavy:
Děčín – Pope, Stria, Bažant, Alič, Sedmák
Svitavy – Macela, Deloach, Šindelář, Leško, Mróz

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín): „Děkuju za gratulaci. Myslím, že se dnes ukázalo, jak je důležité hrát basketbal 40 minut, protože Svitavy v prvním poločase předvedly velmi solidní výkon. My jsme se snažili tempo utkání držet hodně nahoře, což se nám vyplatilo ve druhém poločase. Naše zbrklost někdy vedla k tomu, že ač jsme byli o pět bodů plus, nedali jsme šoupák nebo otevřenou střelu, tak soupeř kontroval trojkou nebo košem, takže to byla taková přetahovaná. Ale myslím, že rozhodla poslední třináctiminutovka. Závěr už byl náš, kontrolovali jsme ho, prostřídali jsme sestavou. Chtěl bych poděkovat svým hráčům, dnes odehráli dobré utkání. Čtyřicet minut jsme se snažili kvalitně bránit a ačkoliv tam ještě někteří hráči nebyli podle mých představ, tak jsme dokázali soupeře tlačit do těžkých střel nebo úplně rozbít systém hry, oni pak hráli příliš individualisticky a my jsme z protiakcí dokázali těžit, třeba když jsme šli pět na dva a Admir trefil trojku, tak už bylo vidět, že si to utkání nenecháme vzít. Ale kredit Svitavám za velmi sympatický výkon.“ 

Lubomír Růžička (Svitavy): „Předně blahopřeji domácímu celku, který nás ve druhém poločase, respektive v poslední čtvrtině výrazně přehrál. Zejména nás přehrával svou tvrdostí a aktivitou. My jsme byli ve druhém poločase jako opaření, nebyli jsme schopní se s tím vyrovnat, špatně nám putoval míč na útočné polovině a nevytvářeli jsme si dostatek otevřených střel, což se nám v prvním poločase dařilo – tam jsme hráli bez zábran a bohužel se nám nepodařilo do druhé půle přijít se stejnou lehkostí a Děčín postupně utahoval šrouby, dával jednoduché koše z rychlých protiútoků, my jsme vytvořili 22 ztrát, což je strašně moc a Děčín to krutě trestal. Ještě jednou gratuluji domácím k zaslouženému vítězství.“

 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta