Rubriky
Zprávy

Ekologové vyhráli další spor o D8, na stavbu to ale mít vliv nebude

Ekologové si připsali další vítězství v boji se státem o dostavbu dálnice D8. Soud vyhověl žalobě hnutí Děti Země a zrušil rozhodnutí krajského úřadu, který zamítl odvolání ekologů proti povolení stavby devíti objektů na úseku Lovosice – Řehlovice. Verdiktem soudu se tak stalo povolení těchto staveb neplatným, na dostavbu by to ale nemělo mít vliv.

„Dokud rozhodnutí soudu nebude pravomocné, nemůžeme se kompetentně vyjádřit,“ uvedla Jana Hejdová z lovosického úřadu, který zmíněné povolení vydal. Úřady sice proti verdiktu mohou podat kasační stížnost, ta ale nemá odkladný účinek.

Rozsudek se týká devíti staveb, mezi nimiž jsou tři přeložky silnice, dva nadjezdy či dvě polní cesty. Byly to pomocné objekty, které měly funkci technické podpory při stavbě části D8, a rozhodnutí soudu tak podle všeho nebude mít na dostavbu D8 velký vliv.

„Na předmětnou část stavby byl již vydán kolaudační souhlas,“ řekla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Lovosický úřad ale bude muset na verdikt reagovat, byť jen formálně. „Proběhne řízení o odstranění stavby, které skončí vydáním nového povolení,“ míní zakladatel Dětí Země Miroslav Patrik.

Podle něj je ale důležitá jiná věc. „Jde o další úspěšný výsledek naší právní bitvy se státem a uznání toho, že při schvalování D8 systematicky porušuje zákony,“ řekl.

Autor: Jan Horák
Zdroj: http://usti.idnes.cz/