Rubriky
Dětem Kultura Zprávy

O podzimních prázdninách na zámek

Během podzimních prázdnin jsou na děčínském zámku připraveny prohlídky pro celou rodinu
Letošní rok byl na děčínském zámku a dalších devíti památkových objektech v celé České republice ve znamení projektu Otevřete 13. komnatu. Během letní sezony měli návštěvníci možnost ponořit se do temných časů středověku s tajemným průvodcem – Černým rytířem Zikmundem z Vartenberka. Na konci října se projekt na půl roku odmlčí. Podzimní prázdniny tak představují letošní poslední příležitost jak si prohlídku užít. O tom, že v podzemí zámku čeká opravdu zajímavý zážitek, svědčí i nedávné hodnocení objektů zapojených do projektu Otevřete 13. komnatu. „V rámci zpětné vazby se zjišťovala spokojenost návštěvníků jednak formou dotazníkového šetření a dále formou tzv. mystery shoppingu. Velmi nás těší, že z obou šetření byla jako nejlepší vyhodnocena právě právě prohlídka s Černým rytířem na děčínském zámku,“ vysvětluje ředitelka Zámku Děčín, p. o. Iveta Krupičková.

Prohlídka se Zikmundem z Vartenberka ovšem není jedinou možností jak se rodiny mohou o prázdninovém víkendu na zámku zabavit. Pokud místo temného středověku dávají vaše děti přednost zařízeným zámeckým interiérům a krásným šatům, můžete pro ně zvolit dětské prohlídky s komtesou Klárou. Tento program se odehrává v běžné prohlídkové trase, používá ovšem své vlastní speciální rekvizity, které zapojí všechny smysly. Malí návštěvníci nejen poslouchají a dívají se, ale některé předměty si mohou sami osahat, vyzkoušet a dokonce i ochutnat. Děti si ovšem ze všeho nejraději hrají, a proto se celou prohlídkou jako červená nit line zajímavé pátrání po skrytých indiciích a vzkazech, které po sobě zanechaly zámecké děti. A co čeká na konci? Rozuzlení tajemství, které se všichni dozví až během prohlídky.

Speciální prohlídky a větší názornost pro některé skupiny návštěvníků jsou cesty, kterými dnes památkové objekty bojují s velkou konkurencí v oblasti trávení volného času. Na děčínském zámku již několik sezon s úspěchem fungují noční prohlídky či školní program, který je také zaměřen na dětské návštěvníky. „Školní program je ovšem na rozdíl od nové dětské prohlídky určen pro celé třídy. Navíc je mnohem komplexnější, kromě vlastní prohlídky jsou jeho součástí také školní příprava, během které si děti vyrábějí dobové klobouky a na konci také zpětná vazba ve formě testů,“ vysvětluje Iveta Krupičková. Právě před několika dny proběhlo vyhodnocení nejlepších tříd, které se účastnily školního programu v letošním roce. Jako nejlepší ze všech žáků prvního stupně byly vyhodnoceny třídy 4. A ze ZŠ Komenského náměstí a 6. třída (na jaře ovšem ještě 5.) ZŠ Dolní Poustevna. Na druhém stupni zvítězila 7. A ze ZŠ Miroslava Tyrše. Vítězné třídy získaly jako odměnu výlet na hrad Grabštejn, kde se zúčastnily prohlídky s se svatou Barborou, tedy další tajemnou postavou projektu Otevřete 13. komnatu. Všem vítězným třídám gratulujeme!

Zdroj: www.zamekdecin.cz