Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Oheň v Mikulášovičkách
VELKÝ ŠENOV – Dvě minuty před jedenáctou večerní se v sobotu dvaadvacátého záři 2012 rozdrnčel služební telefon velkošenovské policejní stanice. Místní policisté obdrželi zprávu, že nedaleko mikulášoviského hřbitova hoří. Když dorazili na místi, sbor mikulášovických dobrovolných hasišů již pracoval na uhašení zahořelého balíku slámy. Při této události nebyl nikdo zraněn. Kdo za jeho původem incidentu stojí a další okolnosti nemilého nočního překvapení již v tuto chvíli skládají muži zákona z Velkého Šenova.

Vůz pohltily plameny
RUMBURK – Hodinu před půlnocí se v útrobách osobního vozu Opel Astra vzňaly nevítané plameny. Auto parkující v bývalém areálu společnosti, jež sídlila v Jiříkovské ulici v Rumburku, se vzňalo krátce před sobotní půlnocí 21.9.2012 a kompletně celé shořelo. Majiteli vozu tím vznikla škoda dvaceti tisíc korun. Vlivem požáru bylo poškozeno i okolní přilehlé prostředí, jehož majitel vyčíslil škodu na patnáct tisíc korun. Podle slov odborníka z řad hasičů vznikl požár v důsledku neodborné manipulace s otevřeným ohněm. Policie událost šetří s podezřením na přečin poškození cizí věci.

Přišel o svůj bicykl
VARSNDORF – Jízdní kolo připevněné ve střešním nosiči není zárukou bezpečného uskladnění. Jeho majitel si jej nechal v Jiřetíně pod Jedlovou připevněné na střeše vozu dvě a půl hodiny. Když se k němu v soboru odpoledne 22.9.2012 vrátil, jízdní kolo v hodnotě pětadvaceti tisíc korun už bylo pryč. Kdo za jeho zmizením stojí je v tuto chvíli již v rukou varnsdorfských strážců zákona. Pakliže se ukáže, že za jeho zmizením stojí lidský faktor jasné identity, bude čelit spravedlnosti na vahách přečinu krádeže.

V Jakubech uhynul býk
DĚČÍN – Hloupý vtip či nebo zoufalý čin ? Odpověď se snad již brzy ukáže pod drobnohledem děčínských policistů. Ty v těchto dnech zaměstnává případ rozpojení elektrického ohradníku v Jakubech za Děčínem. Odpojený ohradník na pastvině nedaleko železniční trati měl za následek srážku projíždějícího nákladním vlakem s chovným býkem, který se společně s několika dalšími kusy hovězího dobytka vzdálil z nezabezpečené pastviny. Majitel zvířete vyčíslil škodu na sedmdesát tisíc korun. Majitel poškozené lokomotivy na padesát tisíc korun. Vzhledem k tomu, že železniční trať je užívána i pro osobní přepravu je možné, že v případě odhalení pachatele padne obvinění z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. V takovém případě trestní zákoník nabízí až dvouletý trest odnětím svobody nebo zákaz činnosti.

Polapen při činu
ČESKÁ KAMENICE – Pod rouškou tmavé noci vstoupil do rodinného domu. Rozhlédl se a zamířil do volně přístupného sklepa v Kunraticích na Českokamenicku, kde našel měděné kabely. Ty ho zaujaly natolik, že je z místa činu odvezl na svém bicyklu až do svého bydliště, kde posléze započal s jejich úpravou. Štěstí mu nepřálo, a tak ještě téhož dne sedmnáctého září 2012 skončil v rukou místních strážců zákona, kteří s ním jeho počínání zvěčnili do policejních protokolů. Majitel vyčíslil škodu na sedm tisíc korun. Vzhledem k tomu, že hříšník už pozbyl čistoty svého trestního rejstříku, může za přečin krádeže a porušování domovní svobody očekávat přísnější trest.

Pěkně za čerstva
RUMBURK – V devět hodin ráno včerejšího dne, tj. 20.9.2012, se rozezněla na operačním středisku v Děčíně linka 158. Anonymní hlas promlouvající ústy neznámého volajícího sloužícím důstojníkům oznámil zajímavé informace. Hlas ve sluchátku poukázal na zaparkované odstavené vozidlo v Matuškově ulici na Rumbursku. Jak se s příjezdem policejní hlídky na místo určení ukázalo, jednalo se o odcizenou Škodu Fabia. Ta zmizela předešlou noc z parkoviště v České Lípě. Vozidlo mělo poškozenou spínací skříňku, ale bylo uzamčené. Na mozaice všech potřebných informací pracují rumburští policisté.

Zpropadených pět tisíc
DĚČÍN – Nejdřív si zřejmě myslel, že se na něj usmálo štěstí. V polovině března letošního roku totiž obdržel výplatní složenku na pět tisíc korun, a tak aniž by věděl za co, peníze přijal. Jenomže chybička se vloudila. Poškozená společnost na svůj omyl přišla a po adresátovi je chtěla vrátit. Muž do současné chvíle odevzdal jen polovinu a pokud nevrátí i zbytek, může čelit přečinu podvodu.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín