Rubriky
Zprávy

Ve Hřensku odstranili balvan, který tři roky blokoval silnici do Německa

Balvan, který ve Hřensku na Děčínsku blokoval silnici do sousedního Saska, je už v Krásné Lípě. Ve středu 19. 9. ho tam odvezla specializovaná firma.

Obyvatelé obce si z odvážení kamene, který jim tři roky jak se říká pil krev, udělali dokonce malou slavnost. Na místě byla reportérka Českého rozhlasu Sever Dagmar Cestrová.

„Pro nás to znamená hrozně moc… Předpokládáme, že nejen pro naši, ale i pro jiné obce, to přinese příliv turistů a veliký ekonomický rozkvět.“ říká starosta Hřenska Jan Havel ze sdružení Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná. Ani ostatní neskrývali radost, ale ani rozčarování nad tím, že to tak dlouho trvalo.

„Po odstranění balvanu a opravě silnice by se mohlo jezdit bez problému, ta sanace tady v této části není potřeba…“ ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Přesto by geologové doporučovali monitoring skal.

Oprava silnice může trvat i několik týdnů. Blokovaná silnice ale bude mít ještě delší dohru – Hřensko požaduje po státu za průtahy s odstraněním balvanu odškodnění deset milionů korun – za ušlý zisk z turistického ruchu.

Autor: Dagmar Cestrová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever