Rubriky
Kultura Zprávy

Na zámku zazní Chopin s Dvořákem

Stalo se již dobrou tradicí, že cyklus Zámecké podvečery s hudbou vrcholí zářijovým chopinovským koncertem. Ani letošní rok nebude výjimkou.

Je všeobecně známo, že v září roku 1835 strávil necelý týden na děčínském zámku jeden z nejslavnějších hudebních skladatelů Fryderyk Chopin. Trvalou připomínkou jeho pobytu dodnes zůstává valčík As-dur op. 34, č. 1, který Chopin sice složil ještě před návštěvou thunovského sídla, nicméně jej zde věnoval komtese Juže (Josefině) Thunové, která byla jeho žačkou a nadšenou obdivovatelkou. Tuto událost již třetím rokem Zámek Děčín, p. o. připomíná koncertem špičkového českého klavírního virtuosa. Tentokrát se děčínskému publiku představí jeden z vůbec nejvýznamnějších českých klavíristů, přední pedagog prof. Ivan Klánský a jeho talentovaný syn Lukáš. Není bez zajímavosti, že oba umělci, kteří usedli za klavír v předchozích ročnících chopinovských koncertů, tedy Ivo Kahánek a Martin Kasík, jsou žáky prof. Klánského. A jím je ostatně i jeho syn Lukáš, který i přes své mládí (*1989) patří k vyhledávaným a oceňovaným klavíristům nastupující generace.

Dramaturgie koncertu již tradičně vychází z události, kterou připomíná. V první polovině tak uslyšíme skladby Fryderyka Chopina, včetně Děčínského valčíku. Jak profesor Klánský, tak jeho syn Lukáš, jsou obdivovateli hudby slavného polského skladatele a často ji zařazují do svých koncertních vystoupení. Ivan Klánský je dokonce předsedou Chopinovy společnosti. Je zcela zřejmé, že milovníky klasické hudby čeká mimořádný zážitek. Velká očekávání totiž vzbuzuje i druhá polovina koncertu, kdy otec a syn zasednou vedle sebe k jednomu klavíru a provedou výběr z Dvořákových Slovanských tanců. Dnes toto dílo známe spíše v orchestrální verzi, ovšem původně bylo zkomponováno právě pro čtyřruční klavír.

Kromě špičkových výkonů předních interpretů návštěvníci předchozích chopinovských koncertů ocenili také mimořádně blízký kontakt interpreta s posluchači. „Chceme alespoň trochu navodit atmosféru, ve které Chopin vystupoval. Jeho doménou nebyly velké koncertní sály, ale mnohem menší a intimnější prostředí šlechtických salonů,“ říká Miloš Vavřička ze Zámku Děčín. Také letos budou mít návštěvníci možnost nahlížet umělcům takříkajíc pod ruku. Přestože zámek disponuje od jara již daleko větším prostorem, kterým je Knihovní sál v jižním křídle, zůstane chopinovský koncert věrný svému tradičnímu místu konání, tedy Rohovému sálu v západním křídle. „Tento menší sál mnohem více připomíná místnosti, ve kterých před 177 lety slavný skladatel na zámku vystoupil a umožňuje vytvořit skutečně komorní atmosféru. Díky tomu je také počet vstupenek omezený, proto doporučujeme jejich včasné zakoupení“ dodává Miloš Vavřička.

Koncert Ivana a Lukáše Klánských k příležitosti výročí návštěvy F. Chopina v Děčíně se koná 12. září od 19:00 hodin.

Rezervace

[FŠ]
Zdroj: www.zamekdecin.cz