Rubriky
Kultura Zprávy

Na zámku vystoupí světový pěvec z USA

Poslední zastávkou letošních Zámeckých podvečerů s hudbou bude vystoupení amerického basisty a loutnisty Joela Frederiksena.

Jako operního sólistu jej zná publikum předních světových festivalů: v rakouském Salcburku, kanadském Vancouveru, v Hongkongu či australském Brisbane. Frederiksen spolupracuje s mnoha špičkovými orchestry jako je např. New York’s Fairfield Orchestra nebo Atlanta Baroque Orchestra. Jeho nahrávky barokní italské hudby, které vyšly na CD pod názvy „Král elfů“ a „O felice morire“, vysoce ocenila hudební kritika. Do Děčína americký pěvec zavítá v rámci festivalu Lípa Musica.

Jak se vlastně rodák z Minnesoty dostane až k interpretaci písní evropské renesance?
Ano, narodil jsem se a vyrůstal Minnesotě v severní Americe, ale má rodina pochází z Dánska, odkud se přistěhovala kolem roku 1870. Stejně jako další přistěhovalci s sebou přiváželi lidové písně své vlasti, skrz které jsem se seznámil s evropskými baladami.

Hudební vzdělání jste nabyl v Americe nebo v Evropě?
Vlastně napůl. Nejprve jsem studoval hudbu na Oakland University v Michiganu, poté jsem pokračoval v mistrovských kurzech na salcburském Mozarteu a studiem na New York University.

Proč se hudebník jako vy, který má za sebou vystoupení na světových operních scénách, sólová vystoupení na známých festivalech i několik oceňovaných CD potřebuje ještě vzdělávat
Pro mě je vzdělávání prostředkem ke stále svěžímu a tvůrčímu přístupu ke hře i zpěvu. V Mnichově jsem založil hudební soubor Ensemble Phoenix Munich, který tvoří hudebníci hrající na historické nástroje, například na violu da gamba. V koncertní sezoně každoročně máme sérii čtyř vystoupení s nově nastudovanými skladbami. Příští rok, kdy budu uvádět program francouzské hudby, jsem si pozval jednoho vynikajícího francouzského zpěváka.

Váš recitál se jmenuje Oheň a vášeň v anglické loutnové písni, co si pod tím máme představit?
Červenou nití programu jsou obrazy ohně: jak zahřívá, někdy spálí, jindy posvítí a objasní, někdy zničí a jindy dává životadárné teplo. Autoři alžbětinských písní na počátku 17. století často využívali oheň k vyjádření milostných citů. Toto období, známé jako zlatý věk loutnové písně, je základem mého repertoáru. Loutna byla tehdy velmi oblíbeným nástrojem, často využívaným pro doprovázení sólového zpěvu. Úroveň skladeb s tímto obsazením byla velmi vysoká, proto se k nim velmi rád vracím.

Máte nějakého oblíbeného autora?
Skoro všechny, které interpretuji. Například John Dowland psal náročné sólové písně a dueta. Thomas Campion byl přímo ztělesněním renesančního muže: skladatel, zpěvák, básník, lékař, právník a loutnista. Hudba jeho písní je často jednoduchá, básnické kvality jsou však obdivuhodné a spojení hudby a slova mistrovské. Mám rád také italskou hudbu konce 16. a počátku 17. století, kdy probíhal vývoj k sólově koncipované písni. Například Giulio Caccini spolu s Florentskou cameratou otevřel cestu k Monteverdimu a k opeře. Pokud bych měl jmenovat jen jednoho autora, pak by to byl asi právě Claudio Monteverdi.

Víme, že máte vztah také k české hudbě…
Ano, mám velmi rád hudbu Leoše Janáčka. Pro opavský festival jsme dokonce nastudovali jeho písně v češtině. K mým oblíbeným českým klasikům patří také Bedřich Smetana a Bohuslav Martinů.

Komponujete také vlastní hudbu?
Miluji rozmanitost žánrů, nemohl bych třeba pracovat na jednom místě a dělat jenom operu, proto rád uvádím nové programy a hudbu někdy sám aranžuji. Zatím ale nekomponuji, je to ideál, k němuž směřuji, až budu starší. Spolupracuji však se současnými skladateli, kteří tvoří skladby pro můj soubor. I když nejsou světově známí, jsou opravdu dobří.

Co vzkážete děčínskému publiku…
Že se na vystoupení na děčínském zámku moc těším.

05.10.2012 – Joel Frederiksen (USA) – bas, loutny
19:00 Knihovní sál v jižním křídle zámku | Závěrečný koncert Zámeckých podvečerů s hudbou 2012 | Recitál světově proslulého amerického pěvce. | Program: „Oheň a vášeň v anglické loutnové písni“ – Thomas Campion, John Dowland, Henry Lawes, Giulio Caccini, Andrea Falconieri, Bernardo Gianoncelli, Henry Lawes, Nicolas Lanier ad. | Koncert je součástí mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica 2012 |Vstupné: 160 Kč, studenti/senioři 120 Kč, ZTP 80 Kč

Rezervovat