Rubriky
Turisti Zprávy

Papststein – jednoduše vzhůru

Také už vám dochází nápady, kam na výlety o letošních prázdninách? Mám pro vás jeden zvláštní tip. Je to kousek, na pohodu, výhledy, restaurace a děti si také přijdou na své. Zkrátka, nudit se rozhodně nebudete!

Cílem výletu je stolová hora Papststein (451 m n. m.), neboli Knězův kámen. Nachází se na levém břehu Labe kousek za Bad Schandau. Nejlepší přístup je od parkoviště ze sedla mezi horou Gohrisch a naším Papsteinem. Na vrchol je to slabých 15 minut chůze. Ale ty výhledy. Z několika vyhlídek se budete kochat nádhernými pohledy na všechny světové strany. Českosaské Švýcarsko jako na dlani – Děčínský Sněžník, Růžák, Studenec, Vlčí hora, Königstein, Lilienstein a další. Hluboko pod námi kaňon Labe, rozervané skalní masivy Schrammsteine a nedobytný Falkenstein. Už bylo dost vyhlídek? Pak využijte služeb zdejšího stejnojmenného výletního lokálu. Není krásnějšího zážitku, než se radovat okolní krajinou nad vynikajícím jídlem na zdejší terase. Ale abych nezapomněl na děti. Hned za restaurací se vydáte po neznačené cestě dál a po mírném klesání dojdete za 10 minut na přilehlé skalní plató s názvem Kleinhennersdorfer Stein. Vaše ratolesti si to zde užijí mezi roztroušenými skalními balvany roztodivných tvarů. U paty těchto skal pak můžete společně objevovat četné tajuplné jeskyně. Baterky s sebou! Krásné léto v krajině Českosaského Švýcarska.

Víte, že: autem je to z Děčína 25 minut jízdy ?

Praktické informace:
Auto – Děčín, Hřensko, Bad Schandau – přes most na levý břeh Labe, odbočka do obce Gohrisch, zde směr Papstdorf a 3 kilometry do sedla. Cyklisté – stejná trasa, popř. od Děčínského Sněžníku přes Ottomühle a Cunnersdorf. Vlak – regionální jízdenka Labe Elbe, přestup nádraží Bad Schandau na autobusovou linku č. 244 směr Papstdorf. Více informací: www.ceskesvycarsko.cz (výletní informace) a www.vvo-online.de/cz (jízdní řády).

Text, foto: Jiří Šťastný