Rubriky
Kultura Zprávy

Neochvějná statečnost

Výstava obrazů Neochvějná statečnost, která se koná na Děčínském zámku 19. 8. –  22. 9. 2012 zobrazuje nesmyslnost násilného pronásledování v současné Číně ve srovnání s hlubokým významem osobní kultivace a důležitosti pevného charakteru v čínské kultuře.

Obrazy zachycují příběhy a zkušnosti samotných umělců a jejich přátel, kteří na vlastní kůži zažili mučení, tábory nucených prací a pronásledování.

Zobrazují jak se z obyčejných lidí stávají lidé neobyčejní, když jejich víra v hodnoty pravdivosti, soucitu a snášenlivosti narazí na lži, nenávist a krutost komunistického režimu.

Výstava vznikla na podnět profesora Zhang Kunluna, jednoho z nejuznávanějších sochařů současné Číny.

Přestože je pan Zhang vysoce respektovaným umělcem a profesorem, v Číně byl vícekrát uvězněn za praktikování Falun Gongu. Byl bit, mučen elektrickými obušky a byl odsouzen na tři roky vězení. V roce 2001 se díky snahám jeho rodiny, přátel a kanadské vlády podařilo dosáhnout jeho propuštění. Tato jeho životní zkušenost ho inspirovala a ovlivnila jeho současnou tvorbu.

Ve čtvrtek 6. 9. v 18:00 se uskuteční setkání věnované čínským umělcům. Filmový dokument více přiblíží okolnosti jejich pronásledování a také více o učení Falun gong.

Záštitu nad výstavou převzali: paní Mgr. Hana Cermonová, náměstkyně primátora statutárního města Děčína a pan Ing. Valdemar Grešík, radní statutárního města Děčína.