Rubriky
Zprávy

Na pořádek budou dohlížet smíšené hlídky strážníků a asistentů

Nová posila městské policie působí od začátku července v Děčíně. Jde o deset asistentů prevence kriminality, jejichž pracovní místa byla vytvořena díky projektu Ministerstva vnitra ČR podpořeného finančně Evropským sociálním fondem. Po úvodním zaškolování a seznamování s terénem čeká asistenty a strážníky nová pracovní zkušenost. Od začátku měsíce září začnou sloužit strážníci a asistenti ve smíšených hlídkách. Zejména problémovější lokality tak budou pod intenzivnějším dohledem.

Již během velmi krátkého působení asistenti prokázali, že jsou důležitým faktorem, který přispívá k bezpečnosti ve městě. „Řešili například, velmi úspěšně, problémy znesvářených rodin v ulici Krátká, kde se mnohdy dokonce schylovalo k hromadné rvačce. Podařil se jim i do současné doby nevídaný krok v případě ubytovny na Starém Městě, na kterou si lidé často stěžují. Asistenti tam pravidelně dohlížejí a dokonce motivovali obyvatele ubytovny, aby ve svém volném čase uklízeli nepořádek v okolí,“ popsal dosavadní působení asistentů ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Doplnil, že před několika dny asistenti zajistili úklid boletického sídliště a to dokonce formou soutěže pro děti. Ty jsou totiž často těmi, kdo mají nepořádek v sídlišti na svědomí. Asistenti pro ně uspřádali soutěž v úklidu nepořádku. Zájem byl překvapivě velký, soutěž se proto bude opakovat i v dalších lokalitách, kde asistenti působí.

Od příštího měsíce začnou asistenti sloužit společně se strážníky. Vedení městské policie počítá s trojím přínosem nového systému služeb. „Směrem k asistentům jde o osvojení pracovních návyků, získání nových vědomostí a zvýšení šance na uplatnění na trhu práce. Druhou věcí je motivace nejbližšího okolí asistentů k tomu, aby se chovalo v souladu se zákonem a snažilo se najít na trhu práce uplatnění. Směrem ke strážníkům pak vidíme přínos v tom, že získají významný přehled o sociálně vyloučené lokalitě, jejích zjevných i skrytých problémech, o potenciálně problémových jedincích a o struktuře vztahů obyvatel lokality,“ vysvětlil ředitel Horák. Připomněl, že asistenti sice nemají stejná oprávnění jako strážníci městské policie, ve smíšených hlídkách ale své místo rozhodně mají. „Mohou podle zákona o obecní policii jako její zaměstnanci zpracovávat osobní údaje, ohou stejně jako jakýkoli občan využít zákonná ustanovení krajní nouze, ntné obrany nebo zadržení pachatele trestného činu v souladu s trestním řádem,“ zdůraznil Horák.

Primátor František Pelant připomněl, že Děčín je v projektu Asistent prevence kriminality nejúspěšnějším městem. Projekt počítal s vytvořením celkem padesáti dotovaných míst asistentů, kteří budou působit v deseti městech České republiky. Děčín jako jediné město získal dotaci na deset asistentů. „Pracovní místa jsou vytvořena na dobu dvou let, ale uděláme maximum pro to, abychom činnost asistentů udrželi i po skončení projektu. Dosavadní zkušenosti ukazují, že tyto aktivity jsou vhodnou cestou, jak řešit bezpečnostní situaci v sociálně vyloučených lokalitách a postupně zlepšovat život občanů našeho města,“ dodal primátor.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín