Rubriky
Zprávy

„Splnil jsem si sen. A teď chci, aby si jej plnili jiní,“ říká Volf

Rozhovor s handicapovaným vozíčkářem Heřmanem Volfem.

Nejen za svým snem vyrazil handbiker Heřman Volf na svou křížovou cestu po Evropě. „Lidí, kterým je třeba pomoci, je hodně. Obzvlášť, když na to máme síly a baví nás to,“ říká hendikepovaný sportovec, který je právě na cestě do norského hlavního města Oslo. Při své pouti projel také Děčínem.

Proč jste se rozhodl vyrazit z Prahy na handbiku na všechny světové strany?
Začali jsme cestou do Paříže, kdy jsem si chtěl splnit já můj vlastní sen, že pojedu na kole někam daleko. Poprvé od pádu na lyžích, po kterém jsem na vozíku. Nakonec jsme to zvládli a na cestě do Paříže jsme si uvědomili, že by to mohlo někomu pomoci. A tak jsme vymysleli cestu křížem krážem Evropou. Nyní nám zbývá již pouze severní cesta, a tak jsme se vydali za norské Oslo.

Co je cílem vašeho projektu Cesta za snem?
Nechceme ukazovat, že by lidé měli vyrazit na kole na takové cesty. Jet do Osla asi není moc normální. Ale projet se na kole je krásný. Já jsem si jej pořídil proto, abych nebyl brzdou pro rodinu a mohl jezdit s ní. Ale děláme to proto, aby to bylo pro někoho přínosné. Loni jsme byli v Římě za Svatým Otcem s poselstvím naděje, že na ně někdo myslí. Nakonec jsme od něj dostali požehnání. Letos jedeme za osmnáct postižených dětí. Naše cesta má tentokrát osmnáct etap a na každé etapě podpoříme spolu s nadací Cesta bezpečí jedno takové dítě a splníme mu jeho sen.

Jaký byl váš největší zážitek?
Bohužel jsme se ke Svatému Otci nedostali, protože nebyl doma. Měli jsme sice domluvenou audienci, ale papež všechny audience před prázdninami zrušil. Setkali jsme se ale s monsignorem Šmejkalem, což je nejvýše postavený Čech ve Vatikánu, který nám předal požehnání Svatého Otce. Ale už jen návštěva Svatopeterského náměstí a Vatikánu byla velkým zážitkem. Řekl bych, že vrcholem toho, co jsme zažili.

Jaká byla nejhorší krizovka během vašich cest?
Krize běžně jsou. Ale největší krizí je počasí. Loni pršelo, byla zima. Pak byly neskutečný vedra. Nakonec ale člověk hodně zvládne.

Celý rozhovor naleznete na  http://decinsky.denik.cz/zpravy_region/splnil-jsem-si-sen-a-ted-chci-aby-si-jej-plnili-jini-rika-volf-20120619.html

Autor: Alexandr Vanžura