Rubriky
Turisti Zprávy

Nový turistický okruh Českou Kamenicí

V České Kamenici na náměstí Míru byl v polovině května 2012 vyznačen začátek nového turistického okruhu žlutou turistickou značkou. 

Značení provedl Klub českých turistů, který tím vyhověl žádosti města o vyznačení tohoto nového okruhu, jehož trasa se snaží více zviditelnit a zpřístupnit méně známé vyhlídky a zákoutí nejbližšího okolí České Kamenice. Osazeny byly také nové směrovky s názvy a vzdálenostmi cílů na okruhu. Trasu si můžete prohlédnout na přiložené provizorní mapce. Brzy se snad nový okruh objeví na turistických mapách, které vydává Klub českých turistů. KČT tak patří veliký dík za pěknou a dobře odvedenou práci.

Pojďme si nový okruh ve stručnosti představit:
Okruh značený žlutou barvou začíná na náměstí Míru v České Kamenici (1) u turistické mapy vedle úřední desky a zakončen je u Bratrského oltáře na severozápadním svahu Jehly.
Z náměstí se po žluté vydáme severním směrem Nerudovou ulicí (kolem nádherné Poutní kaple Narození Panny Marie), zprava obejdeme městské koupaliště a pokračujeme vzhůru ke skalním útvarům a vyhlídkám – k Žábě (2) a Ponorce (3). Na trase dále mineme pískovcový kužel (4), zajímavý tím, že na něm před 2. sv. válkou byla osazena pamětní deska Viléma Tella (Tell-Platte (William Tell / Wilhelm Tell, znalci vědí). Po pamětní desce dnes zbyla jen prázdná prohlubeň ve skále. Jen pár kroků od tohoto kamene se nachází (zatím) bezejmenná vyhlídková plošina (5) se zachovalým zábradlím, ktera je na staré německé mapě pojmenována Joohn-Stein. I zde se nabízí pěkný pohled do krajiny, i když z obou stran sevřený zalesněnými pískovcovými masivy. Po žluté značce pokračujeme dále směrem ke zbytkům skalní výklenkové kaple Nejsvětější Trojice (6) (původní plechový obraz je ztracen), až dorazíme na konec okruhu – k areálu Bratrského oltáře (7). Zde je možné pokračovat dále po modré směrem na Lísku do Chřibské, nebo se vrátit kolem Jehly zpět do České Kamenice.

Jednotlivé body okruhu:
(1) začátek okruhu na nám. Míru v České Kamenici
(2) Žába – skalní útvar s vyhlídkou (421 m) (býv. Kleiner Brandfelsen)
(3) Ponorka – skalní útvar s vyhlídkou (425 m) (býv. Großer Brandfelsen)
(4) Kámen s prohlubní po pamětní desce (býv. Tell-Platte)
(5) Vyhlídková plošina (bezejmenná, býv. Joohn-Stein)
(6) Výklenková kaple Nejsv. Trojice (býv. Dreifaltigkeit)
(7) Bratrský oltář, konec okruhu (býv. Brüderaltar)

Nezbývá než vás všechny pozvat k průzkumu nového turistického okruhu a popřát vám krásné chvíle na této cestě nádherným okolím České Kamenice.

Zdroj: Město Česká Kamenice