Rubriky
Zprávy

Noc snů v Zoo Děčín

Téměř tři sta handicapovaných a chronicky nemocných si opět po roce užilo Noc snů v děčínské zoo. Již 9. ročník této mezinárodní akce, ke které se v letošním roce připojilo celkem 247 zoologických zahrad ve 37 zemích světa, přinesl účastníkům večer plný nevšedních zážitků a okamžiků, které by možná v běžném životě kvůli svému postižení neměli možnost prožít. „Sjeli se k nám děti i dospělí z ústavů sociální péče, pečovatelských domů, ale i z rodin celého Ústeckého kraje. Čekal je nezapomenutelný večer s nabitým programem – hudbou v podání kapely Wydle, Divadlem z krabice, malováním na obličej od Rodinného centra Medvídek z Benešova nad Ploučnicí. Nechyběla spousta zvířátek na pohlazení, mezi nimiž byli i závodní psi mushera Martina Škody, veselé kostýmy, zumba s Marcelou Molnárovou, ukázka karate cvičenců Karate klub Steklý, drezura a parkur koní, soutěže děčínských skautů a Domu dětí a mládeže Březiny. O pomyslnou třešinku na dortu se na závěr neobyčejného večera postaral žonglér Martin Lůžek se svou světelnou show,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.

Noc snů každoročně podporuje velké množství sponzorů a podílí se na ní mnoho dobrovolníků. Pomocnou ruku letos při organizaci akce podalo více než sedmdesát dobrovolníků. „Zoo jim za jejich pomoc velmi děkuje!“ doplnila mluvčí.

Myšlenka uspořádat Noc snů vznikla v roce 1996 v Zoo Rotterdam, která uspořádala večer pro dětské onkologické pacienty tamní nemocnice. Poté se nápad rychle rozšířil do celého světa a o osm let později se k ní jako první česká zoologická zahrada připojila i děčínská zoo. Postupně jí v České republice začalo realizovat dalších šest zahrad. Většina organizátorů pro tuto významnou akci zvolila první červnový pátek.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.

Foto: Jiří Honzátko, Alena Houšková