Rubriky
Sport Zprávy

ME karate JKA mládeže a veteránů – Paříž

Ve dnech 2. a 3. 6. 2012 se konalo v Paříži 9. Mistrovství Evropy v karate JKA mládeže a veteránů, kterého se zúčastnili i závodníci z klubu Karatedó Steklý. Intenzivní přípravy probíhaly již několik týdnů předem pod pečlivým dozorem Jana Steklého. Připravovali se žáci Adéla Jirásková, Gabriela Janíčková, Nikola Dvořáková, Lenka Skružná a Richard Hartmann. Z Prahy nakonec odjížděli pouze 4 bez Richarda Hartmanna, který se kvůli zranění nemohl zúčastnit. 

Do Paříže česká reprezentace dorazila v pátek ráno a to po náročné 15-ti hodinové cestě autobusem. Celý den byl zasvěcen francouzské kultuře a naše první kroky vedly rovnou na Eiffelovu věž. Tam někteří v rámci tréninku vyšli pěšky do druhého patra a ti ostatní vyjeli výtahem až na vrchol. Tento pohled se stal jistě nezapomenutelným nejen pro ty, kteří trpí strachem z
výšek. Někteří si užívali pocitu, že zúročili zkušenosti s cizími jazyky. Odpoledne jsme se rozjeli do dvou hotelů a po krátkém odpočinku jsme šli na večeři. Poté jsme se odebrali do pokojů, kde se každý podle svých představ připravoval na závody. 

Sobotní ráno jsme zahájili brzkou snídaní v sedm hodin, kde dominovaly, alespoň pro mne, čerstvé a neodolatelné croissanty, a v půl osmé jsme již odjížděli do multifunkční haly, která byla pro tento víkend zasvěcená karate jednotlivcům a teamům – Stadium Pierre De Coubertin. Asi o hodinu později se začalo, a to od těch nejmladších kategorií.  Ale byla zde velká konkurence 16-ti  států  z celé Evropy. Nakonec však díky systému na šesti tatami vše dobře a bez problému pokračovalo a i ti starší přišli na řadu kolem druhé až třetí hodiny. Sobotní večer byl zakončen předáváním medailí v již ukončených kategoriích. Už tady jsme dokázali, že jsme jako Česká republika dobrý tým a umíme se navzájem podpořit. Den byl však dlouhý a všichni byli vyčerpáni celodenním stresem, závoděním a fanděním. Na hotel jsme přijeli skutečně pozdě, a tak nás čekala jenom rychlá večeře a šlo se spát.

Neděle už byla pouhým zakončením tohoto víkendu. Dojelo se pár posledních disciplín a zároveň proběhl všemi očekávaný nástup všech závodníků.  Až po konečném focení jsme měli alespoň na chvíli rozchod po okolí haly, kde jsme si mohli ještě pár věcí nakoupit a naposled si užít Paříž. Odjížděli jsme k večeru – kolem šesté hodiny. Po několika povinných přestávkách jsme přijeli na osmou hodinu ráno do Prahy, odkud se každý rozjel do svých domovů, aby mohl svým nejbližším vyprávět své zážitky a podělit se také s novými zkušenostmi.

Medailovou pozici nakonec obsadila pouze Adéla Jirásková, která se umístila na krásném 2. místě v kumite a stala se tak vicemistryní Evropy a v kata skončila v osmičlenném finále šestá. Lenka Skružná vypadla těsně před finále s vítězkou kategorie. Nikola i Gabriela po několika zápasech skončili před semifinále. Přestože si nedovezli domu medaile, určitě získali jak dobré
dojmy z pařížských památek, tak nové zkušenosti a informace ke studování a rozvíjení svých technik. 

Poděkování patří nejen koučům, trenérům a rodičům, kteří nás doprovázeli a tvořili příjemné zázemí, ale i všem, kteří nám umožnili se postavit na závodní tatami na evropské úrovni.

Lenka Skružná, Nikola Dvořáková a Gabriela Janíčková,
reprezentantky Karatedó Steklý.