Rubriky
Zprávy

Firma nezabezpečila kácený buk, obří strom spadl na zahradu domu

V lesích v labském údolí nad obcí Prostřední Žleb na Děčínsku kácí těžařská firma přestárlé buky. O víkendu však jeden z pokácených stromů dopadl na zahradu jednoho z domů, zničil zdi a plot. Nikdo se při nehodě nezranil.

„Byl to strašlivý zvuk, když ten několikatunový kmen letěl. Je obrovské štěstí, že se nikomu nic nestalo,“ řekl soused majitele pozemku, kam v sobotu odpoledne dopadl pokácený kmen starého buku. Jen chvíli poté, co si v tom místě hrály děti.

Přestárlé buky na prudkém svahu v obci Prostřední Žleb na Děčínsku pro Lesy ČR kácí firma Prima Parket. Přestože byla upozorněna na nebezpečí těžby – sesuv kamenů i skalních bloků – a měla prostor kácení zabezpečit, nic takového se nestalo.

V sobotu tak jeden kmen dělníkům ze svahu ujel desítky metrů a skončil na zahrádce domku, kde zničil plot i opěrné zdi.
„Po této události bylo kácení stromů okamžitě zastaveno. Pokud firma splní požadavky na zajištění bezpečnosti a bude je schopna garantovat, bude těžba pokračovat ve čtvrtek,“ řekla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Firma musí zajistit ochranu zdraví a majetku obyvatel, těžit se bude již jen v pracovních dnech. „Chceme tím minimalizovat počet obyvatel, kteří se v této momentálně nebezpečné lokalitě budou pohybovat,“ řekl Jiří Hykš, vedoucí odboru životního prostředí děčínského magistrátu.

Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: Přemysl Šatný