Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Na cizí účet
Telefonovat na cizí účet se nedávno rozhodl čtyřiatřicetiletý muž z Děčína. Pomocí elektronického obchodu tedy sjednal online tarif s komunikační společností, přičemž do smlouvy uvedl údaje jiného člověka bez jeho vědomí a souhlasu. Poškozený se pak nestačil divit, když zjistil, že mu naskočil dluh ve výši necelých devět tisíc korun. Není ani třeba zmiňovat, že filuta neplatil. Policistům z obvodního oddělení se však podařilo dostat výtečníčkovi na kobylku a od včerejšího dne už má ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z přečinu podvodu a poškození cizích práv. V budoucnu by se mu mohlo stát, že bude po dobu až dvou let telefonovat z nápravného zařízení.

To je k nevíře
Velmi nepříjemnou dohru měla v těchto dnech pro pětadvacetiletého mladíka z okolí Benešova nad Ploučnicí dopravní nehoda, kterou nedávno způsobil v Děčíně. Při odbočování na křižovatce jel takovou rychlostí, že dostal smyk, díky kterému se vozidlo přetočilo a zcela proti vůli řidiče najelo na pravou krajnici, aby se nakonec zastavilo o oplocení domu. Policisté, kteří na místo dorazili, pak výtečníčkovi naměřili nejen kolem jedné a půl promile alkoholu v dechu, ale také přítomnost psychotropní látky. Pak se mu pokoušeli odebrat řidičský průkaz, což značně komplikovala skutečnost, že žádný neměl. V současné době je totiž z jistě pochopitelných důvodů zablokován. Včera si od kriminalistů převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestné činy ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to mu hrozí až tříleté vězení.

Padla další obvinění
Další tři muže ve věku osmnáct až dvaadvacet let, kteří různou měrou sehráli svou roli v tomto případu, se podařilo do dnešního dne dopadnout a obvinit rumburským kriminalistům. Ve hře jsou paragrafy krádež a porušování domovní svobody. Nejstarší z trojice se včera připojil ke svému komplici ve vazební věznici. Ve hře jsou tresty odnětím svobody až dvou, nebo až tříletým odnětím svobody.

Zloději učaroval nakladač
Z areálu firmy v Jílovém u Děčína zmizel v uplynulých dnech čelní kolový nakladač v hodnotě desítek tisíc korun. Postaral se o něj neznámý nenechavec. Případem se zabývají policisté z děčínského obvodního oddělení.

Budíček!
Nezvanou návštěvu měla o víkendu jedna zahradní chatka v Rumburku. Po přelezení plotu a vypáčení uzamčeného okna se v ní k spánku uvelebili dva zdejší výtečníci. Budíček jim v neděli ráno kolem třetí hodiny přišli udělat policisté z obvodního oddělení. Velkoryse jim nabídli ubytování na služebně, kam je posléze chtě nechtě převezli. Jednoho do místní cely, druhého do Varnsdorfu. Týž den si dvacetiletý mladík a jeho o rok starší kamarád vyslechli ve zkráceném přípravném řízení podezření z porušování domovní svobody. S sebou si odnesli šanci na ubytování v nápravném zařízení na dobu až tří let.

Nelíbila se mu kontrola
O tom, že práce policistů v terénu není mnohdy žádný med, se v sobotu po druhé hodině ranní opět přesvědčili policisté z děčínského obvodního oddělení. Právě v tu dobu během běžné kontroly motorového vozidla jim do služebních úkonů začal vstupovat osmadvacetiletý mladý muž, který šel zrovna kolem. Na opakované zákonné výzvy, aby se z místa vzdálil, nereagoval. Strážci zákona tedy přistoupili k jeho zajištění. Během něj však kolemjdoucí kladl aktivní odpor a jednoho z policistů se dokonce pokusil udeřit do obličeje. Při tom se mu podařilo loktem rozbít skleněnou výplň kontrolovaného automobilu. Nakonec se ho hlídce podařilo zpacifikovat a přivolaní kolegové jej eskortovali do policejní cely.

Perfektní práce
Pro automobil se v pátek do sousedního Německa vypravil čtyřiatřicetiletý muž z Varnsdorfu. V Drážďanech u hřbitova si vyhlédl Octavii. Po chvíli, kterou mu zabralo rozlomení zámku dveří a spínací skříňky, už startoval. Vyrazil směrem k hraničnímu přechodu v Rožanech, který projel a pokračoval dále až do Krásné Lípy, kde si jej všimla hlídka policistů. Známý obličej krajana v německém automobilu signalizoval, že něco asi není v pořádku. Tak se okamžitě vydali za ním. Muž se nevzdal snadno a přes výzvy k zastavení se snažil uniknout. Na strážce zákona byl ale krátký a ti výtečníčka po kratší honičce zastavili a následně zadrželi. Zadržený putoval do policejní cely. Nakonec si z úst kriminalistů vyslechl obvinění z krádeže, za kterou mu hrozí až pětileté vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín