Rubriky
Zprávy

V Mikulášovicích otevřeli muzeum plné nožů

Více než dvě století. Tak dlouho se v Mikulášovicích na Děčínsku vyrábí nejrůznější nože. Nejslavnějším ze všech výrobků se stal klukovský nožík ve tvaru rybičky.

Historii i nedávnou minulost mikulášovické továrny teď připomíná Muzeum nožířské tradice. Ve svém areálu ho v sobotu 12. května při nožířských slavnostech otevřel podnik Mikov.

„Nejzajímavějšími exponáty jsou takzvané ukázkové nože ze začátku výroby. Jsou to nože, které osahují veliké množství čepelí nebo želízek- několik desítek nástrojů. Máme tady jak malé exponáty, tak veliké – až jeden metr.“ uvádí expozici generální ředitel firmy Mikov Miloš Pařík.

„Mezi ty nejšílenější věci patří zavírací nůž, který byl zhruba ve velikosti šedesát centimetrů… Původně to byl nápad jednoho vášnivého sběratele naší značky. Udělali jsme z toho limitovanou edici a tu pak rozprodali do celé Evropy…“ doplňuje obchodní ředitel Mikovu Ladislav Bezděk.

Do muzea nožířské tradice v Mikulášovicích na Děčínsku se můžete podívat i vy. Otevřeno je každý všední den od 8 do 14 hodin.

Autor, foto: Josef Suk
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever